Zorgen opzij dankzij theatercursus


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Berber: ‘Als gevolg van mijn nierschade liep ik studievertraging op. Ik moest vaak vakken inhalen en liep niet gelijk op met mijn studiegenoten en vrienden.

Door ziekte kon ik nauwelijks colleges volgen: vaak zat ik alleen op mijn kamer. Dat maakte dat ik me eenzaam en onzeker voelde. Studiegenoten en vrienden zetten allemaal stappen naar een volwassen leven: ze rondden hun studies af en begonnen aan hun eerste baan. Ik was nog steeds bezig met mijn Bachelor en het einde daarvan kwam zeker nog niet in zicht.

Dus ging ik op zoek naar een hobby. Zo kwam ik terecht bij een theatercursus. Vroeger wilde ik graag leren acteren, maar ik was nooit dapper genoeg om daar echt iets mee te doen.’

Uit de comfortzone

‘Met een theatercursus wilde ik buiten mijn comfortzone treden. Voor een verlegen iemand als ik was belangrijk dat het om een korte cursus ging, met een kleine cursusgroep: dat maakte het voor mij laagdrempeliger om me aan te melden.

Tijdens acteren gaat het erom dat je contact maakt met je gevoelens en mede- speler(s) én dat je jezelf vooral heel erg openstelt. Het voelde alsof ik weer even kind mocht zijn. Bovendien leerde ik leuke mensen kennen. Het fijne van toneel- spelen is ook dat je geen wedstrijd met anderen hoeft aan te gaan, zoals bij de meeste sporten de bedoeling is.’

Lol is hét medicijn bij tegenslag

Competitie?

‘Het enige wat soms competitie opleverde, was hoeveel mensen we aan het lachen konden maken. Heel verfrissend, mijn nierziekte verdween zo compleet naar de achtergrond, want ook al was ik moe: ik kon nog steeds genieten van alle capriolen die mijn medecursisten uithaalden.

Wanneer je vanwege je gezondheid af en toe een stapje terug moet nemen, is het heel fijn om gewoon ouderwets lol te hebben.


KLEUR aan je leven

Hoe zorg je ervoor dat je meer kunt zijn dan patiënt? Wat geeft jouw leven kleur/zin/waarde? Hoe kun je je hierop richten als je door nierziekte weinig energie hebt? En wat te doen als je leven voelt als overleven? Hoe kom je dan weer naar het punt waarop je voelt dat je leeft? Door lief te zijn voor je medemens? Of door een uurtje op je kleinkind te passen? Of anderzins.

We zoeken lezers die graag hun ideeën en ervaringen in willen delen om anderen te inspireren.

Reageren

Vertel ons hoe je kleur en zin aan je leven geeft, ook al ben je ziek. Mail naar: redactie@nvn.nl.

Meer persoonlijke verhalen

In het tijdschrift Nier Magazine kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen.

Wil je kennismaken met Nier Magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.