Torenhoge bloeddruk en dan … ?
Een te hoge bloeddruk wordt in de medische wereld ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. Je merkt er vaak niets van, maar het kan op de lange termijn grote gevolgen hebben voor je nieren, zoals bij Cas (24). Zijn bloeddruk was torenhoog zonder dat hij dit wist. Hierdoor ontstond nierschade en moest hij 3½ jaar dialyseren.
Tekst en foto’s: Heidi Borgart
Rond zijn twintigste krijgt Cas last van ernstige hoofdpijn. ‘Met herhaaldelijke bezoeken aan mijn huisarts schoot ik niet zoveel op’, zegt hij. ‘Stress had ik niet, dus in die hoek hoefde de aanleiding voor mijn klachten niet te worden gezocht: ik leefde gezond, werkte in een winkel en maakte plezier met mijn vriendin, vrienden en hobby’s als muziek en fietsen.
Mogelijke oorzaak voor de hoofdpijn zouden mijn lichte nekklachten kunnen zijn. Maar behandeling daarvan bracht geen verlichting. De pijn in mijn hoofd bleef en werd zelfs steeds erger.’
Uiteindelijk krijgt Cas een zeer sterke pijnstiller voorgeschreven. Aan het opmeten van zijn bloeddruk wordt niet gedacht, misschien ook omdat hij nog zo jong is.
Huisartsen: neem vaker de bloeddruk op!
‘Enkele maanden later begon ik onverwacht te shaken en zwaar te zweten terwijl ik gewoon thuis op de bank zat’, gaat Cas verder. ‘Mijn ouders maakten zich grote zorgen en belden onmiddellijk het alarmnummer 112 voor hulp.’
Smeken om diagnose
‘De ambulancebroeders tastten in het duister over wat er aan de hand was. Ze maakten al aanstalten om te vertrekken toen ik ook nog eens last van oncontroleerbare spier- spasmen kreeg. Mijn vader smeekte de ambulancebroeders iets te doen. Ze besloten uiteindelijk mijn bloeddruk op te meten en die bleek extreem hoog: 260/160.
Ik rende bijna de ambulance in: eindelijk hebben ze iets gevonden!’
Na urineonderzoek in het ziekenhuis volgt een schokkende diagnose: ‘Jongen, je nieren liggen eruit.’ Cas moet meteen aan de dialyse. Pas na 3½ jaar gloort er hoop op verbetering van zijn gezondheidssituatie: er blijkt een donornier voor hem beschikbaar.
Check regelmatig
Langdurige hoge bloeddruk kan je nierfilters beschadigen en ernstige nierproblemen tot gevolg hebben. Het is ook een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Raadzaam is daarom regelmatig je bloeddruk te meten. Het verhaal van Cas is een schrijnend voorbeeld van hoe het mis kan gaan als dit niet gebeurt.
Je bloeddruk kan omlaag worden gebracht met medicijnen en een gezonde leefstijl (minder zout eten, gezond eten, voldoende bewegen en afvallen als je te zwaar bent. Stop ook met roken als je dat nog doet).
Wanneer je een hoge bloeddruk hebt, merk je daar meestal lange tijd niets van. Daarom is frequent opmeten zo belangrijk. Je kunt je arts vragen dit te doen of zelf een bloeddrukmeter kopen. Overleg wel altijd met je behandelaar wat wijs is om met de uitkomsten te doen.
En hoe is het nu met…
Cas? Inmiddels heeft hij een niertransplantatie ondergaan, ‘De operatie verliep succesvol en ik voel me geweldig’, zegt hij. ‘Het is als een wedergeboorte en een nieuw begin.
Na alles wat ik heb moeten doorstaan: ik verloor mijn gezondheid, mijn relatie en mijn werk. Maar gelukkig heb ik mijn gevoel voor humor weten te behouden. Dit heeft mij geholpen om positief te blijven bij alle tegenslag. Ook zocht ik leuke afleiding bij mijn verzameling lp’s en gadgets, vooral van de Beatles.
Nu wil ik mijn ervaringen gebruiken om voorlichting te geven in ziekenhuizen aan jonge patiënten. Ik ben ook bezig een boek te schrijven met de titel Patiënt in hart en nieren. Daarmee hoop ik anderen te steunen en te inspireren.’
Meer lezen over nierschade door hoge bloeddruk?
Meer persoonlijke verhalen
In het tijdschrift Nier Magazine kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen.
Wil je kennismaken met Nier Magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.