Stichting Doneer een Nier bij Leven
René de Bruijn doneerde in 2017 een nier aan een collega van zijn vrouw. Daarna kwam hij in contact met de stichting Doneren en Transplanteren, een organisatie die vraag en aanbod (nierpatiënten en donoren) wilde samenbrengen. Hij vroeg de bestuurders van de stichting, Belinda Smink en Mendy van der Gaag of hij hen hoe dan ook kon ondersteunen. Daarna was René te zien in een grote postercampagne van die stichting en hing hij in bushokjes.
Tekst: Florinda Siep / Foto: Privébezit
Doneren en transplanteren had een ANBI status, dit staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. En houdt in dat de stichting zich nagenoeg geheel inzet voor algemeen belang en geen winstoogmerk heeft. Belinda en Mendy stopten na een aantal jaren om uiteenlopende redenen met hun werk voor de stichting.
René deed toen al een tijdje vrijwilligerswerk voor hen. Hij had de indruk dat er nog veel te bereiken was en dat het zonde was om de organisatie stil te leggen. Daarom besloot hij met zijn vrouw en dochter het werk van de stichting voort te zetten. Met een kleiner bestuur en naast hun eigen reguliere werk. Zo ontstond een nieuwe stichting: Doneer een Nier bij Leven.
Hoe werkt het?
‘Via een inschrijfformulier op onze website en via ons mailadres kunnen nierpatiënten en donoren zich kosteloos bij ons inschrijven. Daarna proberen wij contact tot stand te brengen tussen beide partijen.
Na inschrijving wordt aan patiënten gevraagd of zij een tekst en foto van zichzelf aanleveren met informatie over hun nierachtergrond en een oproepje waarin zij uitleg geven over hun zoektocht naar een donor. Die oproepjes plaatsen wij op onze site.
Potentiële donoren kunnen hierop reageren, via onze site, soms ook via rechtstreeks contact met de nierpatiënt. Nadat een patiënt en een potentiële donor contact met elkaar hebben gelegd, is het verder aan hen om zelf de onderzoeksprocedures op te starten in een transplantatiecentrum. Wij houden ons hierbuiten.
Wij vragen altijd wel op de hoogte te worden gehouden van het verdere verloop. Resulteert het contact bijvoorbeeld in een succesvolle transplantatie, dan plaatsen wij graag een update op onze site en Facebookpagina. Het verhaal van Roy is een voorbeeld van een succesvolle transplantatie die door onze bemiddeling tot stand is gebracht.
Eureka?
‘Onze nieuwe stichting bestaat nu drie jaar. In die periode kwamen er zo’n tachtig aanmeldingen binnen. Daarvan hebben twintig patiënten via onze stichting en op andere manieren een donornier ontvangen. Steeds wanneer we horen dat we iemand daadwerkelijk hebben kunnen helpen, beleven we een eureka-moment.
Meer weten?
Kijk op www.doneereennierbijleven.nl of mail naar
info@doneereennierbijleven.nl.