Mag ik dan jouw nier?
De transplantatienier van Yvette houdt er na meer dan dertig jaar trouwe dienst bijna mee op. Kan zij nu snel een donor vinden of moet zij starten met dialyses? Middenin deze onzekere periode hoopte zij op hulp van een bekende tv-presentator. Ten einde raad stuurde Yvette hem een opmerkelijke mail.
Eerder was Yvette zeer dichtbij het vinden van een donor. Haar nichtje uit Canada bood aan haar een nier te schenken. Na een aantal ziekenhuisonderzoeken werd zij daadwerkelijk geschikt bevonden als donor. ‘Maar toen de dag van de transplantatie aanbrak, bleek ik een longontsteking te hebben en kon de operatie niet doorgaan’, vertelt Yvette. ‘Klap op klap volgde, want mijn nicht trok zich daarna terug als donor en wilde niet meer vanuit het buitenland naar Nederland komen voor het voortzetten van het hele traject. Dus moest ik verder zoeken.
Gedurfde vraag
Dennis, een presentator die YouTubefilmpjes maakt, deelde onlangs dat hij vanwege grote psychische problemen geen andere uitweg ziet dan binnen afzienbare tijd uit het leven te stappen. Hij schreef er zelfs een boek over. Dat bracht Yvette op het idee hem een mail te sturen met het verzoek te overwegen zijn nier te doneren: aan haarzelf of aan een ander. ‘Ik besef dat ik daarmee heel wat vraag’, licht zij toe. ‘En natuurlijk vind ik het enorm verdrietig dat Dennis het leven als zwaar ervaart. Tegelijk sta ik er zelf precies andersom in: ik wil nog zo graag.’ Pas maanden later reageerde Dennis via diverse media op de mail van Yvette: hij staat als donor geregistreerd en wil - als het zijn tijd is - iemand helpen die op de wachtlijst staat.
'Ik houd hoop op een nieuwe nier voor mij'
Orgaandonatie na euthanasie
Een regionale krant publiceerde een artikel over Yvettes actie. ‘Dat bracht een storm aan reacties teweeg’, zegt zij. ‘Tussen al die reacties zat ook een brief van een mevrouw die, net als Dennis, niet lang meer wil leven vanwege geestelijk lijden. Deze vrouw wil na haar dood iets goeds nalaten en daarom gaat zij zich nu aanmelden als donor.
Zo heb ik mensen aan het denken gezet over een gevoelig thema en mogelijk gemaakt dat hier gesprekken over worden geopend. En zo houd ik hoop op een nieuwe nier voor mij.’ Yvette pleit er verder voor dat als mensen bewust kiezen voor actieve levensbeëindiging, een (huis)arts of stervensbegeleider wijst op de mogelijkheid van orgaandonatie. ‘Zonder druk uiteraard, mogelijk vindt iemand het mooi nog iets te kunnen betekenen voor een ander.’
Al eens eerder kreeg een patiënt een orgaan van iemand die vanwege mentale problemen niet verder wilde leven. En er loopt onderzoek naar het ontwikkelen van een richtlijn voor zorgverleners bij een dergelijke situatie. We schreven daar dit artikel over nierdonatie na euthanasie.
Dit artikel verscheen eerder in Nier Magazine (voorheen Wisselwerking) augustus 2024.
Meer persoonlijke verhalen
In het tijdschrift Nier Magazine kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen.
Wil je kennismaken met Nier Magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.