Extra zorgkosten door nierschade. Hoe doe jij dat?
Opnieuw een inkijkje in de levens van Jacqueline, Berber, Jolanda en haar zoon Jelle.
Foto's: Lisa Berkhuysen en Sander Koning
Social Deal en Too good to go
Jacqueline: ‘Financieel kom ik niet tekort, al moest ik door mijn ziekte stoppen met betaald werk.
Ik heb wel te maken met wat tegenvallers. Vitamines en slaappillen leveren extra zorgkosten op die niet worden vergoed. Voor taxiritten van en naar de dialyse geldt een eigen bijdrage van ruim 100 euro. Ook het eigen risico gaat hieraan op, de resterende vervoerskosten krijg ik vergoed.
Verder let ik goed op mijn uitgaven. Mijn twee katten brengen natuurlijk kosten met zich mee, dat heb ik uiteraard voor ze over.
Voor boodschappen gebruiken we de app Too good to go. Zo heb ik een tas vol met brood voor € 7,50 in plaats van één brood voor € 4,85. En bij uitstapjes naar bijvoorbeeld de Efteling, maken we gebruik van korting via www.socialdeal.nl.
Want je bent toch gek als je daar de volle mep voor betaalt terwijl dat goedkoper kan.
Vergoeding voor donoren
Nadat ze haar zoon Jelle een nier schonk, was Jolanda enkele weken uit de running om te herstellen van haar operatie. Maar gevolgen van nierdonatie voor het inkomen, kunnen worden vergoed.
Dat geldt zowel voor mensen die in loondienst werken als voor ondernemers. Op de site van de Nederlandse Transplantatie Stichting vind je een filmpje en meer informatie hierover, zoals het 'Aanvraagformulier onkostenvergoeding donatie bij leven’
Jolanda is na haar nierdonatie toegetreden tot de Raad van Toezicht van de Nierstichting. Daarin maakt ze zich onder andere sterk voor (nog) betere regelingen voor donoren en nierpatiënten.
Aanvullende verzekering bij chronische nierziekte?
Berber: ‘Sinds mijn transplantatie gebruik ik heel wat medicijnen. Tot nu toe betalen mijn ouders zorgkosten die niet via de basisverzekering worden vergoed.
Nu ik mijn studie heb afgerond, ben ik aan
het solliciteren. Wanneer ik ergens word aangenomen, ga ik alle kosten zelf voor mijn rekening nemen.
Wat ik dan wel oneerlijk vind, is dat zorgverzekeraars niet verplicht zijn mij, vanwege mijn nierziekte, als klant te accepteren voor een aanvullende verzekering. Ook kunnen zij een hogere premie vragen als je een chronische aandoening hebt.’ Voor de basisverzekering geldt daarentegen wél een acceptatieplicht. Lees meer op
www.patientenfederatie.nl
Geef geen onjuiste info
Je bent verplicht je ziektegeschiedenis te melden aan je verzekeraar als deze daarom vraagt. Geef geen onjuiste informatie. Dit voorkomt dat je later behandelingen alsnog niet vergoed krijgt.
Kanttekening hierbij is dat wat niet gevraagd wordt, ook niet beantwoord hoeft te worden.
Steun- en adviespunt van de NVN (STAP)
Bij STAP krijg je deskundig advies over werk, financiële regelingen, sociale voorzieningen en studie.
Contact
Het Steun- en adviespunt is bereikbaar via
035 – 6937799 en stap@nvn.nl.
Meer weten? Bekijk de veelgestelde vragen.
Eigen risico en zorgtoeslag in 2025
Het eigen risico blijft 385 euro, hoewel de
PVV dit wilde afschaffen. De zorgtoeslag stijgt waarschijnlijk. Dit is een bedrag dat de overheid geeft aan mensen met een laag inkomen en is bedoeld als hulp bij het betalen van hun zorgverzekering. De toeslag kun je aanvragen via www.belastingdienst.nl.
Tip
Op een website als www.independer.nl kun je polisvoorwaarden van verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.
Uiterlijk 12 november a.s. maken verzekeraars hun precieze premiebedragen voor 2025 bekend. Bekend is al wel dat de premie voor de basisverzekering opnieuw omhoog gaat, met ongeveer een tientje per maand.