Elke stap brengt genezing mogelijk dichterbij’


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

In september gaat de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting van start. Robin loopt voor het eerst mee en hoopt dat nog meer collectanten zich melden. Zijn motivatie om mee te lopen? Geld inzamelen voor onderzoek.

Tekst: Florinda Siep en Hester Schaaf / Foto's: Anita Pantus

Robin blijft positief sinds hij van artsen hoorde dat hij nierschade heeft door een auto-immuunziekte. ‘Na de geboorte van onze eerste zoon, in september 2021, viel ik in korte tijd veel af. Eerst dacht ik dat dit kwam door het vele wandelen met mijn zoontje, maar ook de kleur in mijn gezicht werd grauw. Bij de huisarts bleek er iets mis met mijn nieren. Een auto-immuunziekte veroorzaakte ontstekingen in mijn nierbuisjes en het omliggende weefsel. De ontstekingen waren al zo ernstig dat mijn nieren chronisch beschadigd zijn en nog maar voor 30% werken.

Nierschade door auto-immuunziekte

Stiekem hoopte ik dat het vanzelf weer goed zou komen. Maar inmiddels verwacht ik dat ik binnen enkele jaren een donornier nodig heb. Ik leef zo veel mogelijk mijn gewone leven. Op dit moment heb ik weinig klachten, enkel dat ik ‘s avonds moe ben. Reden voor mij om altijd op tijd naar bed te gaan. Met een positieve instelling maak ik er het beste van. Onze kinderen merken gelukkig niks aan mij, maar ik wil er ook in de toekomst voor hen kunnen zijn en ze zien opgroeien. Voor nierpatiënten is geld nodig om nader onderzoek naar effectievere behandelingen mogelijk te maken. Daarom meldde ik mij aan bij de Nierstichting als collectant.

Iets terugdoen

Ik ben namelijk van mening dat je iets terug moet doen als dat kan. Naast collectant ben ik ook wijkcoördinator, dat betekent dat ik de collecte in mijn wijk organiseer en het eerste aanspreekpunt ben voor mede-collectanten. Ik voorzie hen van de nodige praktische ondersteuning. Ik kijk ernaar uit om langs de deuren te gaan en een praatje te maken met mensen. Om samen geld op te halen voor onderzoek, zodat er in de toekomst voor iedereen een nier beschikbaar is.’


Aanmelden

Je kunt je aanmelden op internet. Na je aanmelding neemt een vrijwillige coördinator contact met je op voor de looproute waar je kunt collecteren.

Meehelpen met werven?

Via Instagram en Facebook kun je de Nierstichting meehelpen met het werven van collectanten en wijkcoördinatoren. Hoe? Dat heeft iets met blije selfies te
maken. Meer weten? Lees hier de uitgebreide uitleg hierover. 

Meer persoonlijke verhalen

In het tijdschrift Nier Magazine kun je meer verhalen van nierpatiënten lezen.

Wil je kennismaken met Nier Magazine? Vraag dan een gratis proefnummer aan.