Van nacht- naar avonddialyse


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

In een laatste blog in augustus meldde ik dat ik, in overleg met mijn nefroloog, definitief had gekozen voor nachtdialyse. Amper een paar maanden later is niets minder waar: ik ben gestopt met nachtdialyse en overgestapt op dagdialyse (thuis). Of eigenlijk beter gezegd: ik doe nu avonddialyse.

Futloos & moe

De meeste mensen voelen zich fitter bij nachtdialyse. Voor mij gold dat niet: ik kampte na elke dialyse met gebrek aan energie. Om dit te verbeteren, stelde mijn arts voor om tijdens het dialyseren, minder vocht aan mijn lichaam te onttrekken. Dit leek eerst te helpen, waardoor ik besloot nachtdialyses te blijven doen. Maar na een poos voelde ik me, na elke nachtdialyse, weer net zo futloos en moe als voorheen. Daarop hakte ik definitief de knoop door: ik ging thuis verder met dagdialyse, weliswaar wel met 1 extra dialyse per week.

's Avonds dialyseren

Ik dialyseer nu op maandag, woensdag, vrijdag en nog een extra keer in het weekend. Standaard dialyseer ik ’s avonds, steeds vanaf ongeveer 18.00 uur. Rond 16.45 uur ga ik opbouwen, tussendoor nog wat eten en om ongeveer 17.45 uur gaan we aansluiten, zodat ik om circa 18.00 uur ‘er aan zit’. Met 4 uur dialyseren ben ik dan om 22.00 uur klaar, waarna ik nog moet afdrukken, de dialysegegevens invullen en we de apparatuur schoonmaken en opruimen. Helemaal klaar zijn we dan om 22.30 uur, dus een echte avond is er dan niet meer voor me. Daarom dialyseer ik ook wel eens 3½ uur in plaats van 4 uur. Bijvoorbeeld wanneer mijn vrouw op maandag laat thuis komt van haar werk of gewoon wanneer ik wat meer ‘avond’ wil hebben.

Tijdens de dialyse doe ik altijd een lekker slaapje en daarna kijk ik tv. Na de dialyse volgt de normale nachtrust, alhoewel die niet echt helemaal normaal is: ik ben best moe en val eigenlijk altijd direct in slaap, maar na 1 tot 1½ uur ben ik klaarwakker. Ik lees dan bijvoorbeeld een uurtje de krant. Daarna duurt het even voordat ik de slaap weer te pakken krijg, maar meestal lukt dat dan wel tot de volgende ochtend.

Elke dag fit

Met het hierboven beschreven schema voel ik me elke dag fit, ook mijn shunt functioneert nu uitstekend (voor degenen die niet bekend zijn met dialyse: een shunt is een kunstmatig bloedvat, meestal in je arm, waarmee je jezelf op de dialyseapparatuur kunt aansluiten). Tijdens de laatste shuntflow meting is de shuntflow zelfs omhoog gegaan naar maar liefst 1100 ml/min (champagne!!!).

Met het huidige behandelschema voel ik me elke dag uitstekend, kunnen mijn vrouw en ik prima alle dialyses uitvoeren en met mijn shunt gaat het prima. Ik heb het idee dat de behandelmogelijkheden nu optimaal zijn ingezet. Eind goed al goed.

In tijdschrift Nier magazine hield Pedro (62) ons op de hoogte van zijn overstap van centrumdialyse naar nachtelijke thuisdialyse.