Daten in coronatijd
Juni 2020
Velen verwachten dat de anderhalvemetereconomie 1 tot 2 jaar gaat duren. Dat heeft een grote impact, vooral voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Als datende kwetsbare single staat me een eenzaam leven te wachten, want een hand of een kus kan al dodelijk zijn.
Het advies van het RIVM en vrijgezel Mark Rutte luidt dan ook dat we voorlopig beter niet kunnen daten. Als we dat toch willen, dan 1,5 meter afstand houden. Rutte zelf zal daar niet van wakker liggen, met de ‘megaklus corona’ heeft hij vast geen tijd om te daten. Maar voor mij, voor elke kwetsbare single, is dit geen fijn vooruitzicht.
Tijdens de eerste date lukt 1,5 meter afstand houden nog wel. Je kunt kiezen voor een digitale kennismaking of een wandeling waarbij je op 1,5 meter van elkaar blijft, in een gebied waar het niet te rustig is, want je moet je eigen veiligheid (zeker als vrouw) niet uit het oog verliezen. Bij mooi weer met een thermoskan koffie bij een picknickbankje afspreken, ieder aan een uiteinde zittend of ieder op een eigen handdoek op een zonnig plekje met 1,5 meter gras ertussen.
Maar wat als de date erg leuk blijkt, er een geweldige klik is en de huidhonger die de afgelopen maanden is opgebouwd, begint op te spelen?
Wat als het iets wordt? Hoe moet dat dan met huidhonger?
Ergens in je achterhoofd hoor je Rutte zeggen dat het nog anderhalf jaar duurt voordat er een vaccin is. Je probeert hem te negeren, maar dat lukt niet.
1 maand, 2 maanden, zelfs 3 maanden wachten voor je je binnen de 1,5 meter begeeft, lukt met een beetje goede wil nog wel, zelfs als je stapelverliefd bent. Maar 1 tot 2 jaar wachten tot er een vaccin beschikbaar is?
Tot die tijd geen hand, zoen of omhelzing van vrienden en familie en dus ook geen zoen of omhelzing van je nieuwe date, de nieuwe geliefde met wie je lief- en coronaleed zou willen delen. Terwijl je daar juist nu naar verlangt, omdat je van iedereen om je heen gedwongen afstand moet nemen en je dat als single alleen moet verwerken. Geen lief die even een arm om je heen slaat, want dan gaat het alarm af: verboden aan te raken!
Een man die met Moederdag zijn moeder wilde omhelzen, had zich volledig in het plastic gehuld. Een doorzichtig spook, die zijn moeder zo toch kon ‘voelen’. Is dat de oplossing? Eerst maar eens doorzoeken naar die ene speciale. En ondertussen alvast doorzichtig plastic hamsteren, want… een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.
Mirjam is moeder van een zoon van 25, ondernemer, schrijver, illustrator en uitgever van de LAPPA® kinderboeken. Ze is energiek, een positief denker en houdt van wandelen, kunst, eten in restaurants en erop uit gaan. Mirjam kreeg 2 jaar geleden een donornier van een goede vriend.
Mirjams columns verschijnen in Nier magazine.