Toekomstvisie op onze gezondheid
Recent werd ik verzocht mee te werken aan een podcast over de Volksgezondheid Toekomst Verkenning. En dat dan vanuit het perspectief van de nierpatiënten binnen onze vereniging.
Mijn eerste reactie: wat fijn dat we gevonden worden als NVN/Nierstichting. Blijkbaar denken ze dat we hier iets zinnigs over te zeggen hebben. Een mooi compliment.
Tweede reactie: maar wat willen we daar dan over kwijt? Dus eerst maar eens het rapport gelezen. Dat gaat over wat we op het gebied van onze gezondheid voor ons zien, op weg naar 2050.
Daarbij staan we voor lastige kwesties. Denk aan problemen vanwege vergrijzing en de druk op de zorg, gezondheidsheidsverschillen tussen Nederlanders, leefstijl en dan specifiek voor jongeren, personeelstekorten in de zorg, leefomgeving en klimaat. Nou, dat levert ons in de nierwereld genoeg stof tot nadenken op over uitdagingen, oplossingsrichtingen en ambities.
Gezondheid is meer dan alleen niet-ziek-zijn
Want: als we niets veranderen, wordt chronische nierschade doodsoorzaak nummer 5, en wordt de druk op de zorg ook alleen maar groter. Wij kunnen en willen daar iets aan doen.
Door mogelijk te maken dat het aantal nierpatiënten vermindert. Door nierschade vroeg te laten opsporen en beter te behandelen, om zo erger te voorkomen. Door iedereen die al wel met nierschade leeft zoveel mogelijk te steunen om de plek die nierziekte bij jou en je omgeving inneemt, zo klein mogelijk te maken. Zodat je zoveel mogelijk kunt doen wat je wél kunt en wilt.
Leidraad bij al onze acties is: gezondheid is meer dan alleen niet-ziek-zijn. We kijken ook naar emotionele en sociale aspecten, naar zingeving, naar alles wat je leven kleur geeft.
Dat klikt allemaal heel simpel, maar dat is het niet. En er bestaat ook niet één oplossing voor. Ieder mens gaat anders met zijn gezondheid en zijn lijf om.
Onze diverse samenleving maakt dat niet iedereen behoefte heeft aan dezelfde oplossingen, informatie en ondersteuning. Ook daarin hebben we ons steentje bij te dragen. Met de subsidie die het ministerie van VWS voor het project NIERkomers heeft gegeven, kunnen we daar steviger op inzetten.
Meewerken aan deze podcast past bij onze rol als NVN: spreken namens de mensen die te maken hebben met nierziekten. Om bovengenoemde onderwerpen te agenderen en te beïnvloeden. Met al onze inzichten, activiteiten en expertise kunnen we anderen inspireren. Kom maar op met die podcast!
De podcast waaraan Marja meewerkt, komt 10 maart a.s. online. En is te beluisteren op Spotify, Renal Reflections | Podcast on Spotify

Marja Ho-dac was
werkzaam als internist-nefroloog in een ziekenhuis.
Ook werkte zij als onderzoeker en ziekenhuisbestuurder. Inmiddels is zij ruim vier jaar directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland.
Marja's columns verschijnen ook in ons tijdschrift Nier Magazine