Taco’s met frisse salade
De avocado’s en mango bevatten lekkere en gezonde onverzadigde vetten. Deze zorgen ervoor dat je lichaam cholesterol beter afvoert en dat is goed voor je hart en bloedvaten. De saus, met een ingrediënt als gerookt paprikapoeder, geeft een spicy en rokerige smaak aan het jackfruit: een lekkere combinatie met de frisse smaak van de mangosalade met limoen. Een gerecht, geïnspireerd op een recept van www.dehippevegetarier.nl
Jackfruit is een tropische vrucht, ook wel bekend als nangka. De structuur lijkt een beetje op vlees, maar er zit minder eiwit en ijzer in dan in vlees.
Dit gerecht kost € 3,75 per persoon.
Je hebt nodig voor vier personen
- 1 blik fairtrade jackfruit pulled young
- 2 limoenen
- Pak met 12 tacoschelpen
- 120 gr haver-fraîche (vega-alternatief voor créme fraîche)
Voor de saus:
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode peper
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 2-3 tenen knoflook
Voor de mango-avocadosalade:
- 2 avocado’s
- 1 mango
- ½ gesnipperde rode ui
- 100 gr cherrytomaten
- 10 gr koriander
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden en verdeel de tacoschelpen over een ovenschaal. Verwarm deze 5 minuten in de oven.
- Giet het jackfruit in een vergiet en spoel af met koud water.
- Mix de ingrediënten voor de saus in een kom en schep daarna het jackfruit door de saus.
- Doe het mengsel van jackfruit en saus in een koekenpan en verhit deze vijf minuten totdat het jackfruit goudbruin kleurt.
- Schil en snijd de avocado’s, mango en rode ui in stukjes. Snijd ook de cherrytomaten in stukjes en hak de koriander fijn.
- Meng alle ingrediënten voor de mango-avocadosalade in een schaal. Proef en breng op smaak met de olie.
- Pers 1 limoen uit en rasp de schil. Meng het sap en de geraspte schil met de haver fraîche in een kommetje.
- Lepel de jackfruit uit de pan en doe deze in de tacoschelpen. Doe daar bovenop wat mango-avocadosalade en wat van de haver fraîche met limoen.
Voedingsstoffen
De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:
- 501 kcal energie
- 33 gr vet
- 5,7 gr verzadigd vet
- 6,6 gr eiwit
- 39 gr koolhydraten
- 13 gr vezels
- 1 gr zout
- 1.086 mg kalium
- 135 mg fosfaat
Budgettips
- Je bent goedkoper uit als je avocado’s en mango’s uit de diepvries koopt.
- Vervang de verse kruiden door gedroogde kruiden en/of specerijen. Vervang bijvoorbeeld verse knoflook door knoflookpoeder en rode peper door cayennepeper.
- Ga eens naar de lokale groenteboer. Kijk of je daar met de afgewogen hoeveelheden goedkoper uit bent dan in de supermarkt.
- Vervang de verse limoenen door limoensap uit een flesje.
Foto's: Sander Koning
Voedingsbuddi€ aan de kook
Jolien Vijzelaar noemt zich Voedingsbuddi€, zij is budgetdiëtist én voedingsvoorlichter. Met aandacht voor ‘gezonde voeding hoeft niet duur te zijn’.
Jolien heeft een niertransplantatie ondergaan. Haar motto is: zoutarm koken en zo min mogelijk gebruik van pakjes en zakjes! Meer recepten van haar staan op: www.devoedingsbuddie.nl.