Lekker pompoenprutje
Het recept voor het pompoenprutje is ingestuurd door Carlien. Diëtist Femke Vlieland, van het project Beterschappen, heeft er met kleine ingrepen een niervriendelijkere variant van gemaakt.
Ingredienten (2 personen):
- 65 gr quinoa (alternatieve variant: circa 150 g gekookte kikkererwten)
- een halve flespompoen (ongeveer 450 gr)
- 150 gr verse bladspinazie
- 1 rode ui
- 1 blokje natriumarme groentebouillon (Damhert)
- 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld olijfolie)
- 5 eetlepels crème fraîche
- 2 handjes verse koriander
- snufje kaneel, snufje peper naar smaak
- 1 theelepel paprikapoeder, voor extra pit eventueel 1 theelepel cayennepeper
Bereiding
Kook de quinoa in tien minuten in ruim kokend water gaar met het bouillonblokje, giet af en laat dan nog tien minuten staan.
Snijd de pompoen met schil en al in kleine stukjes. Maak de ui schoon en snijd deze ook in stukjes. Bak de pompoen en ui in een wok of diepe koekenpan op hoog vuur in de olie. Hak ondertussen de koriander fijn.
Was de spinazie (snijd deze desgewenst kleiner) en laat de groente uitlekken in een zeef. Doe op het laatst de spinazie bij de pompoen en ui in de pan, verwarm kort mee totdat de spinazieblaadjes net niet helemaal geslonken zijn. Proef, en voeg paprikapoeder en eventueel (cayenne)peper toe.
Verdeel de gekookte quinoa over twee borden, en verdeel het mengsel van pompoen, ui en spinazie erover. Strooi er gehakte koriander overheen en serveer met de creme fraiche.
Gebruikelijk is dat pompoen in april wordt gezaaid en dat de oogst in de herfst plaatsvindt. Maar de meeste supermarkten verkopen pompoenen tegenwoordig het hele jaar door, omdat ze deze bijvoorbeeld uit Portugal of Argentinie importeren. Hierdoor kunt u pompoen ook buiten de herfst om eten.
Bevat per persoon:
- 450 caloriën
- 85 mg natrium
- 1065 mg kalium
- 11 gr eiwit
- 300 mg fosfaat
- 0,2 gr zout
Wilt u ook tips van diëtist Femke Vlieland voor een niervriendelijke(re) metamorfose van een favoriet gerecht? Mail uw recept naar redactie@nvn.nl en vermeld erbij 'metamorfose'.
Meer weten over Beterschappen?
Kijk op beterschappen.nl.