Kip Korma
Juni 2018
Zoutarm hoeft niet flauw te zijn, zeker niet wanneer je scheutig met kruiden werkt. Er zullen weinig mensen zijn die in deze kip korma het zout missen. En als dat wel zo is, dan zijn ze zoutverslaafd en zouden ze zich toch eens moeten afvragen of ze wel goed bezig zijn.
Natuurlijk maken we de korma-pasta zelf. Niet kant en klaar in de winkel kopen!! Absoluut een van mijn favorieten, dit recept.
Ingrediënten
recept voor 4 personen
Voor de korma-pasta:
- 25 gr kokosrasp
- 20 gr cashewnoten
- 75 gr neutrale olie (of ghee, een Indiase vorm van geklaarde boter)
- 25 gr garam masala (Frans gebruikt de zoutarme van Jonnie Boer, verkrijgbaar in de supermarkt)
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 tomaat, in kleine blokjes
- stukje gember, fijngesneden of geraspt
- peper
En verder:
- 400 gr kipfilet of kipdijfilet
- 200 ml kokosmelk
- 50 gr amandelschaafsel
- handvol gesneden koriander
- optioneel: een flinke lepel (magere) yoghurt
- basmatirijst
Bereiden
- Verhit de olie in een ruime pan en bak ui, knoflook en gember ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur tot het lekker geurig is.
- Voeg dan de cashewnoten en kokosrasp toe, schep het geheel goed door en bak het een paar minuutjes.
- Voeg nu de garam masala toe en bak dit een minuut mee.
- Voeg dan de blokjes tomaat toe, roer het geheel goed door en haal het van het vuur.
- Voeg peper toe.
- Doe dit alles in een keukenmachine en maak er een mooie gladde pasta van (kan natuurlijk ook met de staafmixer).
- Kook de rijst.
- Bak de kip gaar in een beetje olie. Zodra de kip goudbruin en bijna gaar is, voegt u de korma-pasta, het amandelschaafsel, de fijngehakte koriander en de kokosmelk toe.
- Laat alles even inkoken en laat het gerecht nog zo’n 5 minuten op een laag vuur sudderen.
- Desgewenst een flinke schep yoghurt erdoorheen roeren.
Bevat per persoon
- Eiwit: 29 g
- Zout: 0,28 g
- Kalium: 710 mg
- Fosfaat: 365 mg
Met dank aan Monique Hoogerwerf (diëtist Meander Medisch Centrum in Amersfoort/St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein) voor de berekening van de voedingswaarden.
Frans is amateurkok en redacteur van ons tijdschrift Nier magazine. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons.
Bekijk ook
- www.nieren.nl/recepten, voor meer zoutarme recepten