Kerstkip à la Normande


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Diëtist Jolien Vijzelaar: Kip met Normandische saus (sauce Normande) is een klassieker in de Franse keuken. Dit is een kerstversie met enkele aanpassingen. Zo is de calvados (drank) weggelaten. Zonder alcohol en met minder zout kan het net zo lekker smaken.

In plaats van spekjes voeg ik amandelen toe aan de saus. Dit kerstgerecht bevat veel eiwit en calorieën. Kijk of je de rest van de dag geen of weinig eiwit kunt eten om dit te compenseren.

En gun jezelf wat meer vrijheid, want deze dagen zijn om te genieten. Serveer bij de kip een puree van knolselderij of pastinaak. Geïnspireerd op een recept van culinea. 

Je hebt nodig voor 4 personen

  • 50 gr roomboter (ongezouten)
  • 1 hele kip
  • 15 gr verse rozemarijn (of 7 gram gedroogde)
  • 6 sjalotten
  • 6 tenen knoflook
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel (Dijon) mosterd
  • 1 zoutarm bouillonblokje
  • 15 gr verse tijm (of 7 gram gedroogde)
  • 8 blaadjes laurier
  • 300 ml appelazijn
  • 125 gr créme fraiche
  • 100 gr gerookte amandelen
  • 2 zoete appels

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180 graden. Bekleed een bakplaat of ovenschaal met bakpapier.
  • Smelt de boter in een hapjespan of braadpan.
  • Dep de hele kip volledig droog met keukenpapier. Bak deze in de pan rondom gaar en bruin. Zorg voor voldoende bakvet.
  • Leg daarna de kip op de bakplaat of in de ovenschaal. Kruid deze met rozemarijn. Doe de kip dan in de voorverwarmde oven. Kijk op de verpakking voor de gewenste baktijd. Controleer regelmatig of de kip gaar wordt, want elke oven is anders. 

LET OP: zorg dat de kip niet te lang in de oven blijft, dan wordt hij droog van smaak.

TIP: Heb je een kernthermometer in huis? Gebruik deze om een kerntemperatuur van 70 graden te bereiken. Dan is de kip gaar

Bereiding Normandische saus

  • Snijd de sjalotten en knoflook in grove stukken. Bak deze dan in dezelfde pan als waarin je de kip hebt aangebakken, totdat de sjalot glazig is.
  • Doe de bloem erbij en bak deze twee minuten mee.
  • Voeg de mosterd toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Doe de laurier en tijm er ook bij.
  • Schenk de appelazijn in de pan en roer de aanbaksels los. Breng de saus aan de kook en laat deze vijftien minuten doorkoken.
  • Snijd ondertussen de appels in parten. Bak de appels in een aparte koekenpan in de roomboter.
  • Meng na circa vijftien minuten de crème fraîche door de saus. Zet op middelhoog vuur, zodat dit kan indikken tot een dikke saus. Haal dan de laurierbladeren eruit.
  • Haal daarna de kip uit de oven.
  • Hak de gerookte amandelen in grove stukken.
  • Meng de amandelen en appelparten door het gerecht. Serveer op tafel op een mooie schotel.

Voedingswaarden per persoon.

  • 750 kcal energie
  • 50 gr vet
  • 19 gr verzadigd vet
  • 48 gr eiwit
  • 21 gr koolhydraten
  • 6,3 gr vezels
  • 1,4 gr zout
  • 1.075 mg kalium
  • 475 mg fosfaat

Budgettips

  • Vergelijk de prijzen van kip uit de supermarkt met die van een kippenkraam op de markt. De marktprijzen zijn mogelijk voordeliger.
  • In plaats van een hele kip kun je kiezen voor kippenbouten.
  • Vervang de crème fraîche voor de saus door slagroom.
  • Bewaar de restbotten en trek hier een kippenbouillon van. 

Voedingsbuddi€ aan de kook

Jolien Vijzelaar noemt zich Voedingsbuddi€, zij is budgetdiëtist én voedingsvoorlichter. Met aandacht voor ‘gezonde voeding hoeft niet duur te zijn’.

Jolien heeft een niertransplantatie ondergaan. Haar motto is: zoutarm koken en zo min mogelijk gebruik van pakjes en zakjes! Meer recepten van haar staan op: www.devoedingsbuddie.nl.