Gemberbavarois met stoofperen
Deze bavarois is heel zacht en fris van smaak en toch pittig door de stemgember. Je kunt het toetje met volle melk en aardbeien maken. Maar ik vervang deze door amandelmelk en stoofperen. In amandelmelk zit namelijk minder eiwit dan in koemelk. Aardbeien zijn nu erg duur, omdat het nog geen aardbeienseizoen is.
Je hebt nodig voor vier personen
- 3 eierdooiers
- 35 gr suiker
- 250 ml amandelmelk
- 6 gr gelatine = 3 of 4 gelatineblaadjes
- 80 ml gembernat
- 120 ml slagroom
- 6 stukjes stemgember
Stemgember is afkomstig van jonge gemberwortels en bevat geen vezels in tegenstelling tot gewone gember, wordt ook wel bakgember genoemd, te koop in een potje op siroop bij supermarkten.
Voor de garnering:
4-8 stoofperen
Bereiding
Doe de drie eierdooiers in een kom. Klop deze met de suiker tot een luchtig mengsel. Verwarm de melk in een pan en schenk er daarna het eiermengsel bij. Zet de pan weer op het vuur en laat het geheel onder voortdurend kloppen dik worden. (LET OP: laat het mengsel niet aan de kook komen, want dan gaat het schiften.)
Week de gelatineblaadjes in koud water tot ze zacht zijn. Klop de slagroom tot halve dikte en hak de gemberblokjes uit het potje fijn en klein. Voeg de gelatine en het gembernat uit het potje met gember bij het mengsel in de pan. Vul de gootsteen met (ijs)koud water. Haal dan de pan van het vuur en laat deze goed afkoelen in de gootsteen en roer de inhoud af en toe door.
Wanneer het mengsel helemaal is afgekoeld en lobbig begint te worden, roer dan voorzichtig de half geslagen slagroom met gemberblokjes erdoor. Giet het mengsel in bijvoorbeeld een taart- of tulbandvorm en laat het opstijven in de koelkast. Blijft het nog vloeibaar? Laat het dan één tot drie uur opstijven in de vriezer.
Kijk tussentijds of de bavarois de gewenste dikte heeft, ook wel ‘lobbig’ genoemd. Stort de pudding voorzichtig uit op een groot bord of snijplank. Leg dan de stoofperen in het midden of erbij, giet sap daarvan op je gemberbavarois.
TIP
Stoofperen kun je makkelijk zelf maken door ze te koken in bessensap, met smaakmakers als kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel (kook en stoof de peren in circa anderhalf uur klaar).
Voedingsstoffen
De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:
- 285 kcal energie
- 15 gr vet
- 8,5 gr verzadigd vet
- 7,5 gr eiwit
- 29 gr koolhydraten
- 0,25 gr zout
- 117 mg kalium
- 144 mg fosfaat
Voedingsstoffen per twee stoofperen:
- 178 kcal
- 42 gr koolhydraten
- 3,5 gr vezels
- 288 mg kalium
- 30 mg fosfaat
Budgettips
De prijs voor dit recept is per persoon €3,10.
Extra tips om de kosten laag te houden:
- Meestal is lang houdbare amandelmelk voordeliger dan andere amandelmelk.
- Doe een deksel op de pan wanneer je de melk opwarmt. Dit scheelt gaskosten, doordat je minder warmte laat vervliegen.
Voedingsbuddi€ aan de kook
Jolien Vijzelaar noemt zich Voedingsbuddi€, zij is budgetdiëtist én voedingsvoorlichter. Met aandacht voor ‘gezonde voeding hoeft niet duur te zijn’.
Jolien heeft een niertransplantatie ondergaan. Haar motto is: zoutarm koken en zo min mogelijk gebruik van pakjes en zakjes! Meer recepten van haar staan op: www.devoedingsbuddie.nl.