Gehaktballetjes met witlof en krieltjes


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Voor twee personen heb je nodig:

  • 300 gr krieltjes, doormidden gesneden en goed gewassen
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gr gehakt (half om half)
  • ¼ theelepel peper, liefst vers gemalen
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 2 theelepels crispy chili olie (merk: Trouble, verkrijgbaar bij de Jumbo)
  • 2 eetlepels ongezouten margarine of ongezouten boter
  • 3 eetlepels ketjap manis natriumarm (merk: Yakso of Biofan)
  • 1 ui, in stukjes gesneden
  • sap van 1 limoen
  • 400 gr witlof in 4 of 6 stukken gesneden
  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • 2 eetlepels honing

Voedingswaarden per persoon:

  • 1200 kcal
  • 40 gr eiwit
  • 350 mg natrium
  • 0,9 gr zout
  • 1400 mg kalium
  • 410 mg fosfaat
  • 55 g koolhydraten

Aan de slag

•Verwarm de oven voor op 200 graden.
•Leg de gehalveerde krieltjes op een bakplaat en besprenkel ze met olie, een klein beetje zout en peper. Meng goed, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. Bak ze in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn (ongeveer 25 minuten).
•Meng het gehakt in een kom met paneermeel, ei en peper. Rol hiervan 6 gelijke gehaktballetjes.
• Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gehaktballetjes toe en bak ze aan alle kanten bruin, dit duurt enkele minuten. Zet het vuur lager en laat de balletjes sudderen.
• Voeg de gesneden ui toe in de grote pan en bak deze mee tot de gehaktballetjes zacht worden. Voeg dan de crispy chili olie, limoensap en ketjap manis toe voor extra smaak. Laat alles sudderen en meng goed.
• In een andere pan karamelliseer je de witlof. Hoe? Dat lees je in de kadertekst onderaan de pagina.
• Schik de gehaktballetjes op borden, giet de saus met ui erover en serveer samen met de knapperige krieltjes en gekaramelliseerde witlof.


Karamelliseren,hoe en waarom?

Karamelliseren haalt de natuurlijke suikers uit het eten naar voren en zorgt daarmee voor een bijzondere, volle smaak. Het is niet moeilijk om te doen.

Snijd de witlof in vier of zes stukken en verwijder de bittere stronk in het midden. Spoel de witlof af en laat deze goed uitlekken. Smelt een beetje boter in een koekenpan en voeg de witlof toe.

Bak dit 5 tot 7 minuten en voeg twee eetlepels honing toe. Bak dit nog 30 seconden mee tot de witlof mooi gekaramelliseerd is.


Deze rubriek komt tot stand met medewerking van
nierdiëtist Christa Nagel van Dialyse Centrum Groningen.

Gezellige recepten
Evelien heeft diabetes en nierschade. Haar passie is koken zonder pakjes en zakjes. Zij fotografeert graag de gerechten die zij maakt. Dit delen met mensen die haar lief zijn, vindt zij ‘het toppunt van genieten’.

Meer recepten van Evelien vind je op
www.gezelligerecepten.nl