Bobotie volgens authentiek recept
'Bobotie maken is niet moeilijk, misschien is het daarom zo populair. Anders dan u waarschijnlijk denkt, is bobotie niet van oorsprong Zuid-Afrikaans. Het recept is hoogstwaarschijnlijk door een Nederlander in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in Zuid-Afrika geïntroduceerd. Daarna is het via reizigers en emigranten in naburige landen bekend geworden als typisch Zuid-Afrikaans.
Elk gezin in Zuid-Afrika heeft zijn eigen bereidingswijze. Een aantal ingrediënten is wel steeds hetzelfde: gehakt, ei, specerijen, brood en melk. Van de bereiding van dit recept heb ik een vlog gemaakt: Bobotie maken.'
Ingrediënten
Voor 4 personen hebt u nodig:
- 300 gr gehakt
- 2 eieren
- 2 sneetjes wit brood melk (voldoende om het brood in te laten weken)
- 3 el abrikozenjam
- 1 ui
- 3 wortels of 1 winterpeen
- 1 courgette
- 20 gr cashewnoten
- 30 gr geweekte rozijnen
- stukje gember van 3 cm
- verse chilipeper
(optioneel)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 2 tl kerrie
- 2 tl kurkuma poeder
- 2 tl sojasaus
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Snijd de knoflook, ui, wortel en chilipeper in kleine stukjes. Snijd de courgette in plakken. Rasp de gember.
- Kruid het gehakt met het kerriepoeder en de sojasaus.
- Fruit de uitjes en wortel in een pan. Bak het gehakt mee totdat het een mooi kleurtje heeft.
- Voeg daarna 1 lepeltje kurkuma en paprikapoeder toe, bak dit kort mee.
- Doe de courgette erbij en stoof tot het bijna gaar is.
- Doe de gember, knoflook, abrikozenjam, cashewnoten, rozijnen en het in melk geweekte witbrood erbij (vang de melk op, gooi deze niet weg) en vermeng alles goed.
- Hevel dan de inhoud van de pan over naar een ovenschotel.
- Klop de eieren met de rest van de kurkuma en een flinke scheut melk: gebruik hiervoor de melk van het witbrood.
- Giet het mengsel over de inhoud van de ovenschaal en plaats deze in de oven (u zou voor de sier nog wat laurierblaadjes bovenop kunnen leggen).
- Bak de bobotie tot het eimengsel gestold is en een mooi kleurtje heeft.
- Serveer met rijst of aardappelen.
Bevat per persoon
- 1 g zout
- 32 g eiwit
- 1303 mg kalium
- 457 mg fosfaat
De vermelde voedingswaarden zijn per persoon, rijst of aardappels zijn hierbij niet meegerekend.
Berekening van voedingswaarden: Lara Bartelds (diëtist Meander Medisch Centrum).
Taurai aan de kook
- Taurai Becker heeft een niertransplantatie ondergaan, is foodvlogger en kookt regelmatig een zoutarm gerecht voor Nier magazine en onze website.
- Meer recepten van Taurai staan op www.fijnproever.com.