Betaalbaar kerstmenu
Diëtist en NVN-vrijwilliger Jolien stelde een feestelijk, zoutarm en heel betaalbaar kerstmenu samen. Voor iets meer dan een tientje per persoon (ruim € 42 in totaal) maakt u dit feestmaal met 3 gangen. De recepten zijn voor 4 personen.
Wat eten we?
- Vooraf: zoete puntpaprikasoep
- Hoofdmaaltijd: gehaktbrood met pompoen
- Lekker voor erbij: spruitjes en risotto
- Toetje: cranberrytiramisu
Tips vooraf (koken zonder stress)
- De soep kunt u 2 dagen voorafgaand aan de kerstmaaltijd bereiden.
- De pompoen, de spruitjes en de rode ui kunt u alvast een dag of een paar uur van tevoren snijden en voorbereiden, zoals in de recepten beschreven staat. Bewaar het in een afgesloten pan of zak in de koelkast, totdat u het gaat koken.
- Het dessert kunt u de avond voor het kerstdiner maken. Zorg wel dat u het een paar uur voor het diner uit de koeling haalt. Op kamertemperatuur of warm zal de cranberry tiramisu nog smakelijker zijn.
- Voor een feestelijke kersttafel kunt u de menukaart voor iedereen uitprinten.
Zoete puntpaprikasoep
Voorgerecht, bereidingstijd ½ uur
Ingrediënten
- 750 milliliter water
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui
- 4 tenen knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 zak (á 500 gram) zoete puntpaprika’s
- ½ blokje groentebouillon met minder zout
- 1 zakje Honig kruidenbuiltje tomaat
- 8 blaadjes vers basilicum
- 125 ml slagroom
- 2 plakken bladerdeeg
- 1 ei
Speciale kookmaterialen
- Staafmixer
- Uitsteekvormpjes, bijvoorbeeld sterretje
Bereiding soep
- Zet de waterkoker aan met 750 milliliter water.
- Laat de olijfolie alvast in de pan warm worden.
- Snipper de ui en knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook.
- Strooi de paprikapoeder en komijnpoeder over de ui en knoflook na circa 5 minuten.
- Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze vervolgens in kleine stukken. Doe ze in de pan na het snijden.
- Blus af met het gekookte water en het bouillonblokje.
- Laat het kruidenbuideltje in de bouillon hangen en het geheel nog circa 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Pureer de soep met de staafmixer fijn.
- Serveer de soep met een laagje slagroom en enkele blaadjes basilicum.
- De slagroom wordt mooi gelijkmatig verdeeld als je het over het bolle deel van een eetlepel schenkt.
- Voor de bladerdeegvormpjes kun je hieronder de kookbereiding opvolgen.
Bereiding bladerdeegvormpjes
- Verwarm de oven voor op de 200 graden.
- Steek met jouw gekozen uitsteekvormpje een patroon uit 2 bladerdeeg plakjes.
- Leg de bladerdeegvormpjes op een bakplaat met bakpapier.
- Smeer ze in met ei.
- Bak ze in 10 minuten goudbruin.
Bevat per persoon
- Eiwit: 5 g
- Zout: 0,45 g
- Kalium: 438 mg
- Fosfaat: 106,5 mg
Gehaktbrood met pompoen, gekarameliseerde spruitjes en doperwtenrisotto
Hoofdgerecht, bereidingstijd 1 uur
Ingrediënten
- Voor het gehaktbrood met pompoen
- 1 kleine (400 gram) pompoen
- 5 cm gember
- 1 rode ui
- 400 gram kipgehakt
- 1 ei
- 6 eetlepels chilisaus zoet, Go Tan
- 2 theelepels komijn gemalen
- 2 theelepels rozemarijn
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 stengels bosui
Speciale kookmaterialen
- Cakeblik van 28 cm lang
- Snijplank van 30 bij 25 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet de waterkoker volledig gevuld met water aan.
- Schil en hol de pompoen uit. Snijd de pompoen in kleine blokjes en doe in een pan met het gekookte water. Kook de pompoenblokjes in 15 minuten gaar.
- Hak ondertussen de gember en de rode ui klein en fijn.
- Meng de volgende ingrediënten allemaal door het gehakt: de gember, rode ui, het ei, 2 eetlepels chilisaus, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel rozemarijn en de kaneel en paprikapoeder.
- Vet een cakevorm in met 1 eetlepel olijfolie. Het krijgt namelijk ook vet van het kipgehakt.
- Verdeel het gehakt over de bodem en druk goed aan met een vork.
- Giet de pompoenblokjes af en meng met de rest van de specerijen en chilisaus. Verdeel over het gehaktbrood. Druk het echt goed en stevig aan met een vork en/of lepel.
- Bak het gehaktbrood in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
- Hak ondertussen de bosui fijn. En ga vervolgens aan de slag met de kookbereiding van de andere twee bijgerechten.
- Je kunt het gehaktbrood in de cakevorm laten en bestrooien met de bosui. Wil je hem op een mooie plank serveren? Stort dan het gehaktbrood rustig op een snijplank.
Bevat per persoon
- Eiwit: 26,1 g
- Zout: 0,57 g
- Kalium: 582 mg
- Fosfaat: 282 mg
Gekarameliseerde spruitjes
Bijgerecht, bereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten
- Gekarameliseerde spruitjes
- 500 gram spruitjes
- 1 eetlepel ongezouten roomboter
- 1 rode ui
- 2 eetlepels honing
Speciale kookmaterialen
- Grote koekenpan
Bereiding
- Zet alvast een steelpan op het vuur met water. Zo kan het water alvast gaan koken.
- Snijd de uiteinden van de spruitjes af. Snijd de spruitjes dan doormidden.
- Pel en snij de rode ui in dunne en fijne ringen.
- Wanneer de spruitjes ingesneden zijn en het water kookt, kun je alle spruitjes in de steelpan doen.
- Kook de spruitjes in maximaal 5 minuten knapperig gaar. Het is de bedoeling dat de bite van de spruitjes nog te voelen en proeven is.
- Giet het water uit de pan en laat de spruitjes met een dichte deksel nog in de steelpan.
Kort voor het opdienen
- Gebruik de grote pit van je fornuis om de spruitjes te karamelliseren.
- Gebruik een schone koekenpan waar alle spruiten in kunnen. Doe de roomboter in de koekenpan en laat dit goed smelten.
- Zet het vuur op middelhoog tot hoog vuur. Wanneer de roomboter borrelt voeg je de spruiten eraan toe.
- Verspreid direct de honing en rode ui gelijkmatig over alle spruiten.
- Hussel het een keer om en laat de spruiten circa 2 tot 3 minuten karamelliseren.
- Herhaal dit voor de andere kant. Als de spruiten goed gekarameliseerd zijn, krijgen ze een bruin korstje.
- Na 2x husselen kun je de spruiten van het vuur afhalen en opdienen.
Volg je een kaliumbeperkt dieet? Gaar de spruitjes dan zo nodig 5 minuten langer.
Bevat per persoon
- Eiwit: 3,1 gram
- Zout: 0,02 gram
- Kalium: 549 mg
- Fosfaat: 114 mg
Doperwtenrisotto
Bijgerecht, bereidingstijd ½ uur
Ingrediënten
- 100 gram (= 4 eetl.) doperwten uit diepvries
- 500 milliliter witte wijn
- 250-500 milliliter water
- ½ blokje groentebouillon met minder zout
- 300 gram risottorijst
Speciale kookmaterialen
- Vormpje, schaaltje of ijslepel
Bereiding
- Haal de juiste hoeveelheid doperwten uit de vriezer en spoel af met warm water.
- Doe 500 milliliter water in een waterkoker en zet deze aan.
- Verwarm de witte wijn in een steelpan totdat deze kookt.
- Voeg een ½ blokje bouillon met de risottorijst toe aan de gekookte witte wijn. Zorg ervoor dat de wijn zachtjes blijft koken.
- Laat onder af en toe roeren, circa 10-15 minuten op een laag vuurtje koken.
- Houd vooral goed de bodem van jouw pan in de gaten.
- Wanneer het vocht van de witte wijn is opgenomen, voeg je er een soeplepel gekookt water aan toe.
- Roer tot het vocht is opgenomen en voeg vervolgens opnieuw een soeplepel gekookt water bij.
- Proef na in totaal 15 minuten of de rijst gaar is. Is de rijst nog niet gaar? Ga dan door met de soeplepels water toevoegen totdat de rijst wel gaar is.
- Is de rijst gaar en zo goed als (droog(aan elkaar) gekookt? Voeg dan de afgespoelde, warme doperwten toe. Meng de erwten goed met de rijst.
- Doe de rijst in een mooi schaaltje, bakje of ijslepel om het netjes op een bord te serveren. Leg hierop het gehaktbrood met pompoen en je hebt een prachtig plaatje om van te smelten.
Tips en tricks
Is het te zwaar om de pompoen rauw in blokjes te snijden? Dan is het ideaal om de pompoen in zijn geheel eerst rondom gaar te koken in een pan gevuld met water. Draai deze na 5 minuten om voor de andere helft van de pompoen. Kun je na circa 10 minuten de pompoen aan alle kanten met een vork doorprikken? Dan is het tijd om de pompoen uit het kokende water te halen, uit te hollen en in fijne blokjes te snijden.
Bevat per persoon
- 368 kcal
- Eiwit: 7,2 gram
- Zout: 0,06 gram
- Kalium: 236,7 mg
- Fosfaat: 109,7 mg
Cranberrytiramisu
Dessert, bereidingstijd ½ uur
Ingrediënten
Voor de cranberrycompote
- 200 ml water
- 5 zakjes vanillesuiker
- 2 theelepels kaneel
- 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 300 gram cranberry's uit de diepvries
Voor de tiramisu
- 125 ml slagroom
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 gram mascarpone
- 10 koekjes speculaaskoekjes
- 250 gram cranberrycompote
Materialen
- 4 glazen of doorzichtige potjes met deksel
- Hakmolen
- Spuitzak
Bereiding cranberrycompote
- Vul een pan met het water, vanillesuiker, kaneel en de koek- en speculaaskruiden.
- Breng het mengsel aan de kook.
- Zodra het water goed kookt voeg je de bevroren cranberry's toe.
- Zorg dat het water het kookpunt blijft houden. Blijf regelmatig roeren tot de bessen zijn open geknapt en het een soort geleiachtige substantie is. Dat duurt zeker 10 minuten.
- Heb je het idee dat de compote te dik wordt? Voeg er dan extra gekookt water aan toe. Doe dit met maximaal 50 ml water.
Bereiding tiramisu
- Klop de slagroom stijf met 1 zakje vanillesuiker erdoorheen.
- Voeg de mascarpone aan de slagroom toe en meng voorzichtig door elkaar.
- Gebruik een hakmolen om de speculaaskoekjes fijn te maken. Hoe fijn je het maakt mag je zelf bepalen. Net wat jou het lekkerst lijkt.
- Heb je een spuitzak? Doe dan het slagroom-mascarponemengsel in de zak. Zo kun je de laagjes het eenvoudigst en mooist opbouwen, maar je kunt het er natuurlijk ook op lepelen.
Dan is het tijd om de cranberrydesserts op te bouwen! Dit gaat in 3 verschillende lagen.
- Begin met 1 eetlepel verkruimelde speculaaskoekjes, vervolgens het slagroom-mascarponemengsel erop spuiten om als laatste de cranberrycompote erop te doen.
- Herhaal bovenstaande stappen nog 1 keer.
- Sluit altijd af met de cranberrytopping. Bestrooi tot slot de topping met koek- en speculaaskruiden.
- Zo heb je een feestelijk 2-laags dessert.
- De smaken komen nog beter tot uiting als je het dessert opwarmt in de magnetron. Dit maakt het toetje nog lekkerder en specialer.
Laat jouw kerst- en kookbudget het toe om bij het dessert een wijn te serveren? Dan zou ik aanbevelen om voor een zoete wijn te gaan. De zoetheid van de wijn is een mooie tegenhanger en combinatie bij het zuurtje van de cranberrycompote.
Tips en tricks
- Het dessert kun je een stuk lichter en luchtiger en calorie- en eiwitbeperkter maken door kokosyoghurt te gebruiken in plaats van de mascarpone.
- Diepvries cranberry's kun je vervangen door verse cranberry’s. Vaak zijn deze in december te koop bij diverse supermarkten en ook regelmatig in de actie verkrijgbaar. De prijs is ongeveer €2,89 voor 340 gram. Bekijk of jouw kerstbudget dat toelaat.
- De speculaaskoekjes kun je vervangen door lange vingers. Het dessert zal dan minder suikers en calorieën bevatten.
- Heb je cranberry compote over? Dit kun je afgesloten en gekoeld bewaren in de koelkast voor ongeveer 3-5 dagen.
- Ben je gevraagd om het toetje te maken voor een kerstdiner? Doe het dan in een leuk potje waarop je een deksel kunt doen. Zo kun je het makkelijk en toch feestelijk meenemen!
Bevat per persoon
- Eiwit: 6,8 gram
- Zout: 0,33 gram
- Kalium: 163 mg
- Fosfaat: 110 mg
Of bekijk onze eerdere kerstmenu's
- Feestelijk kerstmenu van Florinda
- Niervriendelijk kerstmenu van Taurai