Bananenbrood


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Dit recept voor bananenbrood is ingestuurd door Gertrude. Diëtist Femke Vlieland, van het project Beterschappen, heeft er met kleine ingrepen een niervriendelijke variant van gemaakt.

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 50 g zelfrijzend bakmeel en 50 gr amandelmeel
  • 75 g havermoutvlokken of havermout
  • 100 ml halfvolle melk of sojamelk
  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel en kardemom
  • 100 g geraspte wortel
  • 2 handjes nootjes, fijngehakt
  • Voor de topping: sojayoghurt, ongezoet, vermengd met vers limoensap

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Prak de bananen in een kom tot puree. Voeg daarna de eieren toe en meng dit door elkaar. Daarna kan het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel, de havermout, koek- en speculaaskruiden, kardemom en kaneel erbij.

Rasp dan de wortels en voeg die, net zoals de (plantaardige) melk, toe aan het beslag. Vet een cakevorm in en giet het beslag in de vorm. Zet het bananenbrood voor circa 45 minuten in de oven.

Meng in een bakje de sojayoghurt met het limoensap. Doe dit voor het serveren als topping op de cake. Maak af door de fijngehakte noten er bovenop te doen.

Bij gebruik van een bakblik van 18 x 27 cm wordt de cake minder hoog en is deze in 30 minuten al gaar.

Let op: na bereiding is het bananenbrood maximaal 3 dagen in de koelkast houdbaar.

Bevat per persoon

  • 145 caloriën
  • 5 g eiwit
  • 0,13 gr zout
  • 87 mg fosfaat
  • 52 mg natrium
  • 235 mg kalium

Wilt u ook tips van diëtist Femke Vlieland voor een niervriendelijke(re) metamorfose van eem favoriet gerecht? Mail uw recept naar redactie@nvn.nl en vermeld erbij ‘metamorfose’.

Meer weten over Beterschappen?
Kijk op beterschappen.nl.