Werk in uitvoering
In 2024 werken we aan een nieuwe organisatievorm voor de NVN, vereniging 3.0. Concreet betekent dat dat we de uitwerking van een aantal bouwstenen voor de vereniging hebben opgepakt. We doen dit samen met een groep leden die daarover meedenken, de klankbordgroep NVN-leden.
Tijdens de heidag van het bestuur is samen met Ivan Pouwels (een van de grondleggers en auteur van Vereniging 3.0 en verder) ingezoomd op de rol en benodigde stappen voor de vernieuwde vereniging. Dit jaar zetten we onze tanden in de volgende vraagstukken:
Maatschappelijk aandeelhouderschap
De vereniging als maatschappelijk aandeelhouder binnen de nieuwe organisatie, wat betekent dat en wat is er nodig om die rol te vervullen?
Hoe zorgen we dat inbreng en invloed van het patiëntbelang binnen de nieuwe organisatie (samenwerking van NVN en Nierstichting) goed geregeld is? En hoe toetsen we structureel of de belangen en de stem van de patiënt en naasten op 1 staan bij de keuze voor en invulling van onze activiteiten en werkzaamheden? Daarover gaat het Maatschappelijk aandeelhouderschap.
In de governance, die als richting is goedgekeurd tijdens de AV in april dit jaar, zijn de samenwerkingsafspraken, verantwoordlijkheden en zeggenschap van de NVN en de Nierstichting vastgelegd. Dat is de basis die ons als vereniging in staat stelt om onze rol als maatschappelijk aandeelhouder vorm te geven.
Samen met leden van de klankbordgroep van NVN-leden wordt gewerkt aan een voorstel De vereniging als maatschappelijk aandeelhouder van de Stichting. Deze zal tijdens de AV in november 2024 ter goedkeuring aan de leden worden voorgelegd.
Ledenbinding
Het lidmaatschap van de vereniging. Wat houdt het in, hoe kennen, betrekken en binden we onze leden?
Als we er willen zijn voor alle mensen met een nierziekte in Nederland, vraagt dat een bredere kijk op ledenbinding. Met meer flexibiliteit in vorm en lengte en meer keuzemogelijkheden in de manier waarop leden verbonden kunnen zijn met de vereniging. Kortom, meer aansluitend op de behoeften van mensen met een nierziekte, hun naasten en donoren.
Samen met INVOLV (voorheen PGO Support) en de meedenkkracht van de klankbordgroep, hebben we in een aantal gesprekken het vraagstuk ledenbinding in de Vereniging 3.0 verkend. De komende maanden wordt dit uitgewerkt en getoetst in het land. Om op de AV in november 2024 te kunnen stemmen over de richting waarin we de betrokkenheid en verbondenheid straks vorm willen geven.
Nieuwe doelgroepen
Wie zijn onze doelgroepen, voor wie willen we er zijn?
Met de groei van het aantal mensen met chronische nierziekten is er behoefte aan een breder perspectief en inclusiviteit. De NVN wil de belangenbehartiger zijn voor alle personen met een nierziekte. Nu en in de toekomst. Dat betekent dat we zorgvuldig onder de loep zullen moeten nemen wie we nu (niet) bereiken en bedienen en hoe we die rol waar kunnen maken. In het najaar van 2024 start daarvoor het project ‘Nierkomers’.
De route op weg naar Vereniging 3.0
Ontwerp: Naomi Boer
Toelichting bij de routekaart Vereniging 3.0:
- Start
In 2024 zijn dat de bouwstenen Maatschappelijk aandeelhouder, Ledenbinding en Nieuwe doelgroepen. Bestuursleden van de NVN spelen een actieve rol in de uitwerking. - Verkennen
In deze fase verkennen wat we al weten en hebben in de eigen organisatie, wat er bij andere organisaties/ in het veld op dit vlak speelt en bekend is, en wat we verder (bijvoorbeeld aan input van leden) nodig hebben - Inbreng leden
Op verschillende manieren inventariseren we de mening, behoefte en vragen van leden (en soms ook breder van niet-leden). Bijvoorbeeld via vragenlijsten, zoals NP online. Dit jaar gaat het bestuur in vier windrichtingen het land in om toelichting te geven en in gesprek te gaan met de leden over het bouwen aan de vereniging 3.0 - Klankbordgroep NVN-leden
De klankbordgroep denkt mee met alle actuele bouwstenen. De groep bestaat uit NVN -leden die hebben aangegeven dat ze vanuit hun ervaring en deskundigheid (veelal breder dan hun ervaring als patiënt) willen meedenken over de organisatieontwikkeling. Ze worden op de hoogte gehouden van de stand van zaken en ontvangen specifieke oproepen om hun input te leveren. Dat kan zijn in de vorm van een enquête, (online) focusgroep, of een een-op-een-gesprek. Soms eenmalig, soms samen oplopend in de uitwerking. De vorm en het moment worden afgestemd op het specifieke onderwerp en op wat de meedenkers past.
Ook deelnemen aan de klankbordgroep? Van harte welkom. Graag een mailtje sturen naar Petra Huizenga: huizenga@nvn.nl. - Goedkeuring
Het ontwerp met alle input van de leden wordt uitgewerkt in een voorstel en ter stemming op de agenda van de Algemene Ledenvergadering gezet. Soms gaat het daarbij om een voorgestelde richting, soms om een definitief besluit.
Lees ook
- NVN-bestuurslid Jolanda Knorren en vrijwilliger Joost van de Molengraft geven in dit artikel toelichting op de samenwerking tussen NVN en Nierstichting: Onderweg naar NVN 3.0, Nier Magazine oktober 2024.
- In verschillende Niercafé's (bijeenkomsten in het land en online) gaan wij met onze leden in gesprek over de vereniging 3.0. Je vindt de Niercafé's in de Agenda.