Zomerse zalm


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 21 August 2024

Je hebt nodig voor twee personen:

  • 2 grote aardappels, geschild
  • 1 el zonnebloem- of arachideolie
  • 4 el yoghurt
  • 1 el (zoutarme) mayonaise
  • 2 tl natriumarme mosterd
  • 1 el bieslook, fijngesneden
  • 1 el peterselie, fijngesneden½ limoen, rasp en sap
  • ½ teen knoflook, geraspt
  • 1 el kappertjes
  • 3 el olie om in te bakken
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 zalmfilets
  • 300 gr spinazie
  • peper

De vermelde voedingswaarden (per persoon):

  • 600 kcal energie
  • 27 gr eiwit
  • 130 mg natrium
  • 1400 mg kalium
  • 400 mg fosfaat
  • 30 gr koolhydraten

Aan de slag!

  • Kook de geschilde aardappels tien minuten, snijd ze in stukken.
  • Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met olie, peper en eventueel een klein beetje zout (of vervang zout door paprikapoeder).
  • Bak ze in de oven op 200 graden gedurende 25 minuten of totdat ze goudbruin zijn.
  • Intussen maken we de yoghurtdip: meng de yoghurt, mayonaise, mosterd, bieslook, peterselie, limoen, knoflook en kappertjes in een kom.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak de zalm op de huid ongeveer zeven minuten, draai hem om en bak de andere kant nog vier minuten zodat de zalm geheel lichtroze is.
  • Bak de ui in een beetje olie. Voeg de spinazie toe. Als de spinazie geslonken is, is deze gaar.
  • Serveer de gebakken zalm met de yoghurtdip, spinazie en geroosterde aardappeltjes uit de oven.

TIP voor minder kalium?

Volg je, op voorschrift van je behandelaar, een kaliumbeperkt eetpatroon? Vervang dan de gebakken aardappelen door gekookte rijst. Bak de ui in de olie en voeg daaraan de gare rijst toe. Neem ongeveer 50 gram rauwe rijst per persoon (voor grote eters 75 gram). Het recept bevat dan 975 mg kalium in plaats van 1400 mg kalium.

Gezellige recepten
Evelien heeft diabetes en nierschade. Haar passie is koken zonder pakjes en zakjes.

Meer recepten van Evelien vind je op
www.gezelligerecepten.nl