Wat kun je zelf doen bij (dreigend) medicijntekort?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 16 July 2024

Voor nierpatiënten zijn medicijnen van levensbelang. Medicijnen helpen om de impact, de ernst en het verloop van een nieraandoening af te remmen. En bij transplantatiepatiënten zorgen ze ervoor dat een donornier niet wordt afgestoten. Een juiste combinatie en op tijd geleverd krijgen van medicijnen is dus noodzakelijk. Maar met de huidige medicijntekorten is dat niet altijd mogelijk. Wat kun je zelf doen?

Medicijn niet op voorraad?

  • Bestel op tijd je nieuwe medicijnen, zo voorkom je mogelijk dat je plotseling zonder komt te zitten.
  • Haal twee weken voor je medicijnen op zijn een nieuwe voorraad.
  • Zoek niet via sociale media of marktplaats naar medicijnen. Er is geen garantie dat deze medicijnen veilig zijn.
  • Ga alleen naar erkende apotheken (ook op internet). Zo’n apotheek heeft een vergunning en is te herkennen aan een logo.
  • Je apotheek zal zoeken naar een voorraad medicijnen bij een andere apotheek, of in geval van nood uit het buitenland laten komen.
  • Overleg met je arts over een passende behandeling in combinatie met de beschikbaarheid van de medicijnen die je nodig hebt.
  • Heb je een vervangend medicijn gekregen en ben je het daar niet mee eens? Bekijk het stappenplan met tips wat je in dat geval kunt doen.

Het kan zijn dat je minder medicatie mee krijgt dan je gewend bent, om te zorgen dat iedereen voldoende medicatie heeft.

Hoe ontstaan medicijntekorten?

We hebben het over een medicijntekort als een medicijn landelijk en waarschijnlijk langer dan 14 dagen niet beschikbaar is. Dit komt steeds vaker voor in Nederland. Belangrijke oorzaken hiervoor zijn: 

  • Er zijn minder medicijnfabrikanten;
  • Nederland is bereid minder te betalen dan omringende landen. Fabrikanten verkopen (zeldzame) medicijnen dan eerder aan landen die er meer voor willen betalen;
  • Nederland heeft een kleine voorraad medicijnen.

Gevolgen medicijntekort

In de meeste gevallen hoefden nierpatiënten gelukkig geen dosering over te slaan, vaak omdat ze nog genoeg medicijnen thuis hadden liggen. Maar gebeurde dat wel, of gebruikten ze een alternatief medicijn, dan kregen ze soms te maken met gezondheidsproblemen. Ze kregen bijvoorbeeld last van benauwdheid, maagproblemen, hartritmestoornis, aanhoudende diarree of werden ernstig ziek. 

Ook hadden sommige nierpatiënten mentale klachten. Zij ervoeren stress en onzekerheid doordat zij op zoek moesten naar een nieuw medicijn en dat moesten uitproberen. 

Lees meer