Uitkomsten enquête Meer dan je nierziekte


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 10 July 2024

Je fitter en gezonder voelen, minder pijn hebben en makkelijker bewegen. Dat vinden nierpatiënten het belangrijkst in hun leven, blijkt uit een enquête over leven met een nierziekte. Aan deze onderwerpen zal de NVN dan ook de komende extra aandacht besteden.

De NVN biedt informatie en ondersteuning aan alle nierpatiënten, naasten en nierdonoren. Om nog beter te kunnen bepalen waarmee deze groep echt geholpen is en aan welke onderwerpen wij moeten werken, hebben we begin 2024 een vragenlijst uitgezet. In deze vragenlijst vroegen we patiënten naar hun ervaringen met een nierziekte, en welke verbeteringen zij daarin zouden wensen. Daarbij kijken we naar meer dan de behandeling van de ziekte. Niet de ziekte, maar een betekenisvol leven staat centraal.

Inmiddels hebben ruim 200 mensen de vragenlijst ingevuld en is de vragenlijst gesloten. Met de resultaten bepalen we welke onderwerpen we dit jaar aan bod laten komen.

Bij verreweg de meeste items uit de vragenlijst gaven de deelnemers aan redelijk positief te zijn en gaven ze een voldoende. De items komen uit het model Positieve gezondheid en gaan o.a. over ervaren gezondheid en fitheid, zelfredzaamheid, voeding, financiën, werk, sociale relaties en vertrouwen in de toekomst.

De items die de deelnemers, gemiddeld genomen, het belangrijkst vinden in hun leven met hun nierziekte:

  • Ik wil me fitter voelen
  • Ik wil me gezonder voelen
  • Ik wil minder klachten en pijn hebben
  • Ik wil me makkelijker kunnen bewegen
  • Ik wil meer genieten van mijn leven

De resultaten uit de vragenlijst vertalen we samen met andere signalen over behoefte, in onderwerpen die we aan bod laten komen. Dit jaar zijn dat: werk, sociale contacten, gezond eten, financiële zekerheid en vertrouwen in de toekomst.