Themadag nefrotisch syndroom, schrijf je nu in!


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 11 May 2023

Op 3 juni organiseren wij een themadag over het nefrotisch syndroom. Hoor alles over ziekteverloop, behandelingen en erfelijkheid.

Bij het nefrotisch syndroom werken de nierfilters (glomeruli) niet goed. Daardoor worden eiwitten uitgeplast en ontstaat er een eiwittekort in het lichaam. Ook houdt het lichaam vocht vast en kunnen een hoge bloeddruk en hoog cholesterol ontstaan. Daardoor raken de nieren nog verder beschadigd en kunnen het bloed niet meer zuiveren. 

Programma nefrotisch syndroom bij volwassenen

Max. 40 deelnemers in Bussum, online onbeperkt.

10.00 Inloop
10.30 - 12.00  Update recente ontwikkelingen (hybride)
 

Internist-nefrologen Rutger Maas en Anne-Els van de Logt delen de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in nefrotisch syndroom bij volwassenen. Maas en Van de Logt zijn verbonden aan het expertisecentrum van het Radboudumc in Nijmegen.

      

12.00 - 13.00  Lunch
13.00 - 14.00 Nefrotisch syndroom in het dagelijks leven (alleen in Bussum)
  Meer vragen? Stel ze gerust. We stellen een panel samen met deskundigen op het gebied van nefrotisch syndroom. Denk hierbij onder meer aan een nefroloog, diëtist en maatschappelijk werker.

Omwille van privacy is dit gedeelte alleen fysiek bij te wonen.

14.00 - 15.00  Afsluiting met een drankje en een hapje 

 

Aanmelden nefrotisch syndroom - volwassenen

Programma nefrotisch syndroom bij kinderen

10.00  Inloop
10.30 - 11.30

De laatste ontwikkelingen en de toekomst? (hybride)

 

Prof. dr. Michiel Schreuder deelt info en recente ontwikkelingen rond nefrotisch syndroom bij kinderen. Schreuder is hoogleraar kindernefrologie aan het Radboudumc in Nijmegen. Schreuder gaat ook in op de veelgehoorde vraag 'hoe ziet de toekomst eruit van een kind met nefrotisch syndroom?'

11.30 - 12.00 Vragen? Stel ze aan Schreuder!
12.00 - 13.00 Lunch
13.00 - 14.30 PROSA kenniscentrum - Trauma vrije zorg en de rol van de ouders (hybride)
 

Linda Schuiten vertelt wat het effect is als kinderen dwang, angst en pijn ervaren bij medische handelingen, en wat je als ouder kunt doen om je kind optimaal te ondersteunen. Schuiten is verpleegkundig specialist in het OLVG Amsterdam en verbonden aan het PROSA kenniscentrum.

Veel kinderen ervaren angst, pijn en stress bij medische handelingen. Met soms grote gevolgen, zoals verlies van vertrouwen, negatieve effecten op genezing en zelfs trauma. Maar in de meeste gevallen zijn angst, pijn en dwang te voorkomen. Daar zijn veel methoden en technieken voor. Denk aan pijnstilling, helpend taalgebruik, zorg op het tempo van het kind, afleiding, hypnose en procedurele sedatie.


Kenniscentrum PROSA wil dat bij elke medische handeling comfort bij het kind voorop staat en evenveel prioriteit krijgt als de zorg zelf. PROSA ontwikkelt en verspreidt kennis over procedurele comfortzorg. Voorwaarden voor comfortzorg zijn respect, verbinding, en vertrouwen tussen zorgverleners, kind en ouders.

Dit middagprogramma kun je online of fysiek bijwonen, maar wordt omwille van privacy niet opgenomen.

14.30 - 15.00 Afsluiting met een drankje en een hapje

Aanmelden nefrotisch syndroom - kinderen

 


De andere Themadagen zeldzame nierziekten

Dit jaar organiseren wij 5 dagen over zeldzame nieraandoeningen. Naast deze dag over nefrotisch syndroom zijn dat: 

Activiteitenpost

Wil je op de hoogte blijven van onze themadagen, webinars en andere activiteiten, meld je dan aan voor onze e-mailnieuwsbrief Activiteitenpost.  

Datum

3 juni 2023

Soort bijeenkomst

Hybride, je kunt zowel in Bussum als online deze zeldzame nierziektendag bijwonen. 

Locatie

NVN kantoor
Groot Hertoginnelaan 34
1405 EE  Bussum