Ramadan en nierziekte
Gepubliceerd op 28 February 2025
Morgen start de ramadan, voor moslims een periode waarin zij vasten. Ben je nierpatiënt en doe je mee aan de Ramadan? Dan vind je hier tips om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, buikpijn te voorkomen en te zorgen dat je minder snel trek krijgt overdag.
Verplicht? Of toch niet?
De ramadan duurt 30 dagen, waarin tussen zonsopgang en zonsondergang niet wordt gegeten en gedronken (en in de avonduren dus wél mag worden gegeten). De ramadan is een periode van saamhorigheid, waarin bezinning en reflectie centraal staan. Elke moslim, die daar psychisch en fysiek toe in staat is, heeft de plicht overdag te vasten.
Minder bekend in Nederland is dat iedere moslim die door het vasten zijn of haar gezondheid kan schaden, van deze vastenplicht is vrijgesteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een chronische ziekte, zoals een nieraandoening of diabetes. Het is natuurlijk aan ieder voor zich om te bepalen of je, ondanks deze vrijstelling, toch meedoet aan de ramadan. Maar overleg dit altijd eerst met je behandelaar. Alleen al omdat (volledig) vasten kan leiden tot een verminderde weerstand, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties.
Geneesmiddelen innemen
Daarbij kan het effect van geneesmiddelen door het vasten afgezwakt of juist versterkt worden. Bespreek daarom altijd met je zorgverlener wanneer je je medicijnen in deze periode het best kunt innemen en of de hoeveelheden aangepast moeten worden. Bij dialysepatiënten moet de hoeveelheid vocht die doorgaans bij de dialysebehandeling onttrokken wordt, aangepast worden.
Tips
Besluit je een periode te vasten of aan de ramadan mee te doen? Dan volgen hieronder tips om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, buikpijn te voorkomen en te zorgen dat je minder snel trek krijgt overdag.
Drink 's ochtends voor zonsopgang een paar extra glazen water om de dag goed door te komen.
Heb jij een vochtbeperking, houd dan goed in de gaten dat je na zonsondergang nog voldoende vocht tot je kunt nemen. Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken: hiervan krijg je extra dorst en deze bevatten weinig tot geen gunstige voedingsstoffen.
Eet vezelrijk om hongergevoel zo lang mogelijk uit te stellen
Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld zilvervlies rijst, volkorenpasta, volkorencouscous, aardappelen, groente, fruit, volkorenbrood of bruinbrood. Vezels geven langer een vol gevoel na de maaltijd, zodat je minder snel honger krijgt.
Varieer om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen
Mensen die dialyseren, krijgen standaard multivitaminen voorgeschreven. Dat biedt al een redelijke basis. Zorg dat je voldoende eet van de volgende producten:
- Groente en fruit
- Vlees, vis, peulvruchten, ei, tofu , noten
- Zuivelproducten, kaas
- Bruinbrood, volkoren- brood , volkorengranen
- Olie, boter
Eet niet te veel in één keer
Op de momenten dat je tijdens de ramadan wél mag eten loop je het risico dat je in alle haast meer eet dan je nodig hebt en daardoor zelfs aankomt in gewicht. Daarnaast kan in korte tijd veel en snel eten, op een tijdstip waarop je lichaam dat niet gewend is, buikpijn veroorzaken.
Om dit te voor komen, is het belangrijk niet te veel vette en zoete hapjes te eten, niet te veel op het bord te scheppen en rustig te eten. Met kleine hapjes en goed kauwen zorg je ervoor dat het eten niet te zwaar valt.
Ik hoop dat bovenstaande bijdraagt aan het goed volbrengen van je vastenperiode, ramadan moebarak!
Door Sophie Luderer, voedingsspecialist
