Proefschriftprijs voor onderzoek naar toepassing PROMs


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 21 October 2024

Dr. Esmee van der Willik (LUMC), dr. Sander Groen in ’t Woud (Radboudmc) en dr. Stanley Yeung (UMCG) waren dit jaar de drie genomineerden. Ze hebben met hun onderzoeken zeer waardevolle bijdragen geleverd op het gebied van onderzoek naar nierziekten en de behandeling.

Onderzoek naar verbetering van de zorg voor dialysepatiënten

Dr. Esmee van der Willik (LUMC) richtte zich in haar onderzoek op de implementatie en het gebruik van PROMs (Patient Reported Outcome Measures) binnen de nefrologie, specifiek in de dialysezorg. Haar bevindingen laten zien dat PROM’s direct toepasbaar en waardevol zijn voor gebruik op individueel patiëntniveau. Het onderzoek benadrukt hoe belangrijk het is om de impact van dialyse op de kwaliteit van leven te herkennen, bespreken en effectief te behandelen. Deze inzichten vormen de basis voor verdere ontwikkeling van PROMs en training voor zorgverleners en patiënten.

Oorzaken en gevolgen van een aangeboren mononier

Dr. Sander Groen in 't Woud (Radboudumc) onderzocht de oorzaken en langetermijngevolgen van een aangeboren mononier (het hebben van slechts één nier). Zijn onderzoek toont het belang aan van zowel genetische als omgevingsfactoren voor een volledig begrip van de aandoening. Daarnaast beschrijft hij hoe individuele risicoschattingen voor patiënten met een mononier kunnen worden ontwikkeld, wat helpt bij het beperken van het risico op nierschade.

Kalium, FGF23 en hun invloed op gezondheid

Dr. Stanley Yeung (UMCG) bestudeerde de complexe relatie tussen kaliuminname, FGF23 (fibroblastgroeifactor 23) en gezondheidseffecten in verschillende populaties. Zijn onderzoek toont aan dat kaliumsuppletie mogelijk een positieve invloed heeft op FGF23-waarden bij mensen met pre-hypertensie en chronische nierschade (CKD). Deze bevindingen bieden een basis voor verder onderzoek naar de klinische impact van deze interacties bij patiënten met ontregeld kalium- en mineraalmetabolisme, zoals CKD-patiënten. Het proefschrift is onderdeel van het gezamenlijk project K+onsortium, gefinancierd door de Nierstichting. In deze video uit 2017 worden de studies binnen dit consortium toegelicht.

Prijs voor excellent onderzoek

De Proefschriftprijs, een initiatief van de Nierstichting en de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN), wordt jaarlijks uitgereikt aan onderzoekers die excellent promotieonderzoek hebben verricht op het gebied van nefrologie. Tijdens het NFN Fall Symposium presenteren de genomineerden hun proefschrift, waarna een jury (vertegenwoordigers van de NFN, de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting, de Nierpatiënten Vereniging Nederland en het Platform AIO’s in de Nefrologie) een winnaar kiest. De winnaar ontvangt een geldprijs van €1000, de andere genomineerden ontvangen elk €250.

 

Meer lezen

  • PROMs (Patient Reported Outcome Measures)