NVN-bestuurslid Douwe Hooijenga benadrukt het belang van vroege opsporing van nierziekte bij internationaal patiëntenforum


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 28 May 2024

NVN-bestuurslid Douwe spreekt vanmiddag op het Chronic Kidney Disease Patient Forum in Genève. Hij doet dit namens de Global Patient Alliance for Kidney Health (GloPAKH), een samenwerkingsverband van nierpatiëntenvereniging wereldwijd. In een panel van 3 patiënten (uit Kenia, Griekenland en Nederland) vertelt hij over zijn leven met een nierziekte. En benadrukt hij het belang van gezonde nieren en vroege opsporing van nierschade.

Douwe Hooijenga: ‘Ik heb een chronische nierziekte waardoor mijn nieren zijn beschadigd. Na mijn niertransplantatie volgden nog 2 operaties waarbij mijn eigen nieren werden verwijderd. Toch ben ik altijd optimistisch gebleven en dankbaar voor wat wél mogelijk is!’

Mijn nierziekte is al vroeg ontdekt, waardoor er tijdig met behandelingen kon worden gestart. Daardoor kan ik mijn leven leiden zoals ik dat wil: ik heb kunnen studeren en kan mijn eigen bedrijf runnen.

Vandaag zal ik bij het Chronic Kidney Disease Patient Forum mijn persoonlijke verhaal vertellen en een oproep doen voor goede nierzorg en vroege opsporing van nierziekten waar ook ter wereld.’

Over GloPAKH

Het doel van de Global Patient Alliance for Kidney Health is beleidsmakers wereldwijd te wijzen op het belang van gezonde nieren en van vroege diagnose en tijdige behandeling van nierziekten. Want chronische nierziekte is niet alleen belastend voor patiënten, het eist ook zijn tol van gezondheidszorgsystemen en het milieu.

The Chronic Kidney Disease Patient Forum wordt gehouden tijdens de World Health Assembly. Dat is de jaarlijkse vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, waar delegaties uit alle WHO-lidstaten samenkomen.

We wensen Douwe veel succes vandaag!