Minder long COVID bij transplantatiepatiënten na coronavaccinatie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 29 April 2024

Als je na vaccinatie antistoffen aanmaakt tegen corona, ben je goed beschermd tegen long COVID. Dit geldt ook voor mensen met nierfalen en niertransplantatiepatiënten. Dat blijkt uit het RECOVAC-onderzoek.

Nierpatiënten hebben een verhoogd risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Dit komt bijvoorbeeld door afweeronderdrukkende medicijnen of een sterk verminderde nierfunctie. Ook maken zij meestal minder antistoffen na vaccinatie dan de gezonde bevolking.

Antistoffen beschermen tegen long COVID

Als je na vaccinatie tegen corona antistoffen aanmaakt, ben je beter beschermd tegen ernstige ziekte door corona. Nu blijkt uit het RECOVAC-onderzoek dat antistoffen ook beschermen tegen long COVID (post-COVID) bij niertransplantatiepatiënten.

Mensen met long COVID houden lange tijd klachten door corona, zoals erge vermoeidheid en benauwdheid. Mensen met een donornier hadden 50% minder kans op long COVID als zij veel antistoffen hadden vergeleken met mensen met een donornier zonder antistoffen. 

Jaarlijks vaccineren

Niet alle nierpatiënten maken antistoffen aan na vaccinatie. Herhaalprikken kunnen dan zinvol zijn: een deel van de patiënten maakt dan alsnog antistoffen aan. Dit onderzoek laat opnieuw zien dat herhaalprikken het aantal antistoffen tegen het coronavirus verhogen. De onderzoekers adviseren niertransplantatiepatiënten daarom om jaarlijks een vaccinatie tegen corona te halen. Zo houden zij de antistoffen hoog en hebben ze minder risico op ernstige ziekte door corona en op long COVID.

Op dit moment onderzoekt RECOVAC hoe het effect van coronavaccinatie nog beter kan worden voor mensen met een donornier. Het doel is uiteindelijk om nierpatiënten zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus.

Bron: Maastricht UMC+

RECOVAC is de naam van een onderzoeksproject. Binnen RECOVAC doen wetenschappers uitgebreid onderzoek naar de werkzaamheid en de veiligheid van de coronavaccins bij nierpatiënten en transplantatiepatiënten. Ze gaan onder meer na hoe goed nierpatiënten en niertransplantatiepatiënten beschermd zijn na een coronavaccinatie.