Meloensalade


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 08 September 2022

Dit is een zoete salade mét een pittige bite vanwege de rucolasla. Lekker als bijgerecht bij de barbecue of pasta. Makkelijk te bereiden ook, dus ideaal voor een verjaardag of ander feestje.

En welke meloen je kiest, is aan jou. Elke soort heeft zijn eigen smaak: intens zoet of juist wat milder. Kies je favoriet. Wil je er een maaltijdsalade van maken? Dat kan ook! Meng er dan linzen door voor een stevige basis.

Je hebt nodig voor vier personen

  • 85 gr rucola slamelange
  • Een halve meloen
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 4-6 eetlepels pijnboompitten of cashewnoten
  • Olie

Bereiding

Doe de sla in een kom. Schil de meloen en snijd deze in kleine stukken. Meng de meloen door de slamelange. Snijd de zongedroogde tomaten fijn, en meng ze samen met de pijnboompitten door de mix van sla en meloen. Voeg voor extra smaak wat olie toe van de zongedroogde tomaten. Hussel alles goed door elkaar: je bent klaar!

Tip

Je kunt de zongedroogde tomaten vervangen door mozzarella. Dit is net iets voordeliger. En je krijgt zo minder kalium en zout binnen.

Voedingsstoffen

De vermelde voedingswaarden zijn per persoon

  • 255 kcal energie
  • 12,1 gr vet
  • 1,3 gr verzadigd vet
  • 9,7 gr eiwit
  • 24,4 gr koolhydraten
  • 4 gr vezels
  • 1,2 gr zout
  • 1.262 mg kalium
  • 218 mg fosfaat

Wist je dat…

Vanwege de buitengewone zoetheid beschouwen veel mensen meloen als
fruit. Maar meloenen groeien aan een kruidachtige plant, net als komkommer, courgette en pompoen. Daarom vinden biologen het meer logisch om meloen als groente te zien.


Budgettips

De prijs voor dit recept bedraagt per persoon slechts € 1,60 (berekend op basis van 4 personen).

  • Let op aanbiedingen: koop de meloen bijvoorbeeld in de actie. Dit kan tot € 1,00 schelen.
  • Pijnboompitten zijn best kostbaar. Een goed alternatief: ongezouten cashewnoten of walnoten. Snijd ze klein voor een subtiele bite.
  • Als bijgerecht is dit recept geschikt voor 6 personen. 

Dit is een recept van budgetdiëtist Jolien. Zij heeft aandacht voor gezonde voeding die niet duur hoeft te zijn. Jolien heeft een niertransplantatie ondergaan.