Makkelijke bietensalade
Gepubliceerd op 21 September 2023
De bietensalade is makkelijk te maken, vegetarisch en een feestje op je bord. De verschillende smaken passen erg goed bij elkaar. Je kunt deze salade eten als lunch, avondmaaltijd of bijgerecht.
Rode bieten zijn erg gezond en bevatten vitamine A en C, ijzer, foliumzuur, vezels en kalk. Ze dragen ook bij aan de gezondheid van de hersenen en een gezonde bloeddruk. De salade kost € 1,50 per persoon.
Je hebt nodig voor vier personen
- 4 gekookte rode bieten (= circa 500 gram)
- 100 gram feta
- 4 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- 50 gram parelcouscous
- 4 eetlepels zilveruitjes
- Peper naar smaak
Bereiding
- Snijd de kontjes van de rode bieten af en snijd ze in vier of zes stukken.
- Kook de verse bieten met schil in circa 30 minuten gaar.
- Kook ondertussen ook de parelcouscous gaar volgens de bereidingswijze van de verpakking.
- Je kunt eventueel de schil verwijderen van de gare bieten als je dat lekkerder vindt.
- Snijd de gekookte bieten in kleine blokjes.
- Doe deze samen met de gekookte parelcouscous in een grote kom.
- Snijd of brokkel de feta in kleine stukjes en voeg ze samen met de zilveruitjes toe.
- Pak een klein schaaltje en doe hier de balsamicoazijn, olijfolie en de peper in.
- Meng het even goed door elkaar heen, zodat er een dressing ontstaat.
Schenk deze over de bietensalade heen.
Meng alles goed door elkaar en geniet van deze snel te bereiden salade.
Voedingsstoffen
De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:
- 241 kcal energie
- 11 gr vet
- 5 gr verzadigd vet
- 8,5 gr eiwit
- 25 gr koolhydraten
- 5 gr vezels
- 0.85 gr zout
- 498 mg kalium
- 146 mg fosfaat
(budget)Tips
- Met noten kan je de salade een lekkere bite geven. Gebruik bijvoorbeeld pecannoten of walnoten.
- Je kunt ook voorgekookte bieten kopen. Ze zijn € 0,40 duurder, maar je spaart bereidingstijd en (dus) lichamelijke energie uit.
- Parelcouscous kun je goed vervangen door ‘gewone’ couscous, die € 5,50 per kg goedkoper is. Parelcouscous heeft grotere bolletjes dan gewone couscous en de smaak is iets zachter.
- Met de gewone couscous ben je wel sneller klaar: een paar minuten wellen in kokendheet water en… gaar is je couscous.
Dit recept verscheen ook in ons tijdschrift Wisselwerking.
De voedingsbuddi€ aan de kook
Jolien is budgetdiëtist met aandacht voor gezonde voeding die niet duur hoeft te zijn. Zij heeft een niertransplantatie ondergaan.
Bekijk hier de andere recepten van de voedingsbuddie