Feestelijk 12-uurtje


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 19 December 2023

De tijd van kerst: verbinding met warmte, liefde en ontspannen tafelen. Voor deze decembermaand heb ik een driedelige brunch samengesteld. Een zoete wortelsoep met een vleug frisheid door de yoghurt, passend bij de knapperige wentelteefjes en een hartige bonbon met een romige vulling. Laat de smaken je verwarmen en ervaar het samenzijn. Ik wens je hartverwarmende feestdagen toe.

Wentelteefjes van suikerbrood

Je hebt nodig voor vier personen

  • 4 plakken suikerbrood of kerststol
  • 2 eieren
  • 100 milliliter melk
  • 1½ tl koek- en speculaaskruiden
  • 40 gr ongezouten roomboter
  • Poedersuiker

Bereiding

  • Meng de melk, de eieren en kruiden door elkaar. Klop alles goed door elkaar.
  • Snijd vier dunne plakken suikerbrood of kerststol af.
  • Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Haal de eerste plak stol of suikerbrood door het beslag.
  • Sop het brood van beide kanten goed in het beslag.
  • Leg het nu in de pan en bak aan beide kanten goudbruin en met een krokant korstje. Dit duurt ongeveer een minuut per kant.
  • Haal het brood uit de pan en strooi er wat poedersuiker over.

Herhaal dit voor alle sneeën kerstbrood.

Voedingsstoffen

De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:

  • 285 kcal energie
  • 15 gr vet
  • 8,5 gr verzadigd vet
  • 7,5 gr eiwit
  • 29 gr koolhydraten
  • 0 gr vezels
  • 0,25 gr zout
  • 117 mg (milligram) kalium
  • 144 mg fosfaat

Hartige bonbons

Je hebt nodig voor vier personen

  • 4 flinterdunne plakken kipfilet (broodbeleg) ofwel:
  • 45 gr kipfilet per bonbon
  • 125 gr crème fraîche
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl citroen
  • Rasp van een halve citroen
  • Verse bieslook naar smaak
  • Peper
  • Zongedroogde tomaten

Bereiding

  • Neem vier kleine kommen of koffiekopjes, bijvoorbeeld espressokopjes. Net wat je in huis hebt. Doe hier plastic huishoudfolie in.
  • Verdeel de plakjes kipfilet over de kopjes en leg ze erin. Laat de filet iets over de rand vallen, zodat je de bonbons makkelijker kan dichtvouwen.
  • Meng de crème fraîche met de mayonaise, rasp van een halve citroen en een theelepel citroensap en gesneden bieslook.
  • Breng op smaak met peper.
  • Vul de kipfilet in de kommen of kopjes op met dit mengsel. Vouw de filet dicht naar binnen. Trek het folie goed strak erover en erom heen, zodat een mooi bonbonpakketje ontstaat. Draai de folie met vulling als een spiraal en laat de bonbons minimaal een uur opstijven in de koelkast.
  • Haal het plastic folie voorzichtig van de bonbons af en leg ze omgekeerd op een bord.
  • Serveer met sla en zongedroogde tomaat.

Tip

Vervang de crème fraîche in de bonbons door mascarpone, ricotta of roomkaas. Dit is niet goedkoper, maar bevat minder zout.

Voedingstoffen

De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:

  • 24 gr vet
  • 9 gr verzadigd vet
  • 9,3 gr eiwit
  • 2 gr koolhydraten
  • 0,9 gr zout
  • 147 mg kalium
  • 198 mg fosfaat

Zalm en zout

Je kunt de bonbons ook met gerookte zalm maken en garnalen door de romige vulling doen, maar dan bevatten ze zeer veel zout. Daarnaast wordt niertransplantatiepatiënten sterk afgeraden gerookte zalm en garnalen te eten.

Mini-pasteitjes

Een alternatief voor de bonbons zijn de leuke en lekkere
pasteitjes met jackfruit-groenteragout die eerder in het tijdschrift Wisselwerking stonden. 

Frisse, zoete wortelsoep

Je hebt nodig voor vier personen:

  • 1 ui
  • Olie
  • 600 gr wortels
  • 1 liter groentebouillon, met 1 bouillonblokje
  • 1 tl verse rozemarijn
  • 1 sinaasappel
  • 2 tl gemberpoeder
  • Peper en zout

En voor de garnering:

  • Pompoenpitten
  • Yoghurt
  • Muntblaadjes

Bereiding

  • Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur.
  • Snijd de ui en knoflook en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Snijd de wortelen klein en doe ze in de soeppan. Bak ze een paar minuten mee.
  • Giet de groentebouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het sudderen tot de wortels zacht zijn geworden, dat duurt ongeveer 25 minuten.
  • Haal de pan van het vuur, pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een glad mengsel.
  • Doe de soep terug in de pan en zet op laag vuur.
  • Voeg de sinaasappelschil, het sinaasappelsap en de gemberpoeder toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet het vuur uit na circa 10 minuten.
  • Serveer de wortelsoep in kommen met twee lepels yoghurt voor extra romigheid, muntblaadjes en pompoenpitten

Tips 

Voor extra hartigheid kun je gebakken spekjes aan de soep toevoegen. Als jouw nierfunctie dat toelaat
natuurlijk.

Serveer met yoghurt en muntblaadjes voor extra frisheid

Voedingsstoffen

De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:

  • 2,3 gram eiwit
  • 0,9 gram zout
  • 138 milligram kalium
  • 20 milligram fosfaat

Kosten per persoon

Wentelteefjes: € 1,00
Hartige bonbons: € 2,85
Wortelsoep: € 1,00
Totaal € 4,85

Dit was de laatste bijdrage van Jolien aan deze rubriek. Jolien, dank voor je lekkere recepten.

De voedingsbuddi€ aan de kook

Jolien is budgetdiëtist met aandacht voor gezonde voeding die niet duur hoeft te zijn. Zij heeft een niertransplantatie ondergaan. Meer recepten van haar staan op: www.devoedingsbuddie.nl.