Dialyse & Nefrologie Magazine over psychosociale zorg na niertransplantatie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 18 June 2024

In het nieuwste nummer van Dialyse & Nefrologie Magazine vertelt NVN-collega Ingrid Faber over het protocol voor psychosociale zorg na niertransplantatie dat zij ontwikkelde bij haar vorige werkgever, het UMC Utrecht. Ze doet dit samen met haar oud-collega Esmee Verweij. Eerder dit jaar spraken zij over dit onderwerp tijdens het Bootcongres, het jaarlijkse congres van de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV).

Wat bij dialyse, nierfalen en vóór niertransplantatie al standaard was, bestond ná transplantatie nog niet: een psychosociaal traject waarin patiënten ondersteund worden in het omgaan met hun ziekte en met alle veranderingen en emoties die een niertransplantatie teweeg kan brengen.

Zorgen en stress na niertransplantatie

‘Duidelijk was dat er behoefte bestond aan nazorg op psychisch, sociaal en maatschappelijk vlak. Meer dan de helft van de patiënten kampt namelijk met zorgen en stress na een niertransplantatie. Dat is niet zo gek, want een niertransplantatie is een ingrijpende gebeurtenis. Misschien doet de nier het niet zo goed als gehoopt, of valt het herstel na de operatie tegen. Of heeft de patiënt te maken met onbegrip uit zijn omgeving, die denkt dat hij nu weer ‘beter’ is en al zijn oude activiteiten kan oppakken. Psychosociale ondersteuning kan helpen met de tegenslagen om te gaan. Maar ook als alles goed gaat, is een niertransplantatie een emotionele gebeurtenis en kan het prettig zijn daar met iemand over te praten.’

Lees het artikel Psychosociale zorg na niertransplantatie, Dialyse & Nefrologie Magazine

Ingrid en Esmee

Ingrid Faber en Esmee Verweij