Collecteren voor Nierstichting: 'Elke stap die we zetten, brengt onderzoek dichterbij'


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 11 September 2024

Tussen 15 en 21 september is de jaarlijkse collecte van de Nierstichting. Melodi Gökmen loopt voor het eerst mee om geld in te zamelen voor onderzoek en haar verhaal (ze doneerde een nier aan haar vader) te delen. Ze hoopt dat nog meer collectanten zich melden. Dat kan ook met een online collectebus.

Melodi collecteert samen met haar vader, aan wie ze begin dit jaar haar nier doneerde. 'Tot op de dag van vandaag gaat het supergoed met de nier. Dat voelt heel bijzonder.'

Toen de vader van Melodi erachter kwam dat hij een donornier nodig had, maakte hij zijn kinderen één ding duidelijk: hij wilde geen nier van hen. In eerste instantie ging Melodi daarmee akkoord, maar toen ze haar vader steeds verder zag aftakelen, besloot ze toch naar het ziekenhuis te stappen. In het geheim. Haar nier bleek een match te zijn. 

Wij kregen papa terug

Melodi deelde het nieuws met haar vader. Na eerst een grote schok, omarmde hij het aanbod met dankbaarheid en emotie. 'Het ging zo slecht met hem, hij was helemaal op. Dit zou hem weer een leven geven. En wij kregen papa ermee terug.' Een succesvolle transplantatie volgde, wat hun band tot op de dag van vandaag enorm heeft versterkt.  

Inmiddels gaat het goed met de vader van Melodi, de nier lijkt goed aan te slaan. Melodi zelf is nog niet helemaal de oude, op sommige dagen heeft ze nog steeds pijn. Maar ze heeft nooit spijt gehad van haar beslissing. 'Voor mijn familie doe ik alles.'

Elke stap die we zetten, brengt onderzoekers dichter bij nieuwe doorbraken.
— Melodi

Haar motivatie om mee te collecteren? Geld inzamelen voor onderzoek. “Mijn opa en oma moesten ook dialyseren, maar konden nog niet kiezen voor nierdonatie. Dankzij onderzoek kan er nu veel meer. Ik had mijn opa en oma ook die tweede kans op leven gegund.” 

Daarnaast wil ze tijdens de collecte haar verhaal delen. 'Ik hoop dat we mensen er bewust van kunnen maken dat je met één nier prima kunt leven en dat je er een leven mee kunt redden.' Ze hoopt een voorbeeld te kunnen zijn voor mensen die overwegen om ook een nier te doneren. 

Melodi hoopt dat nog veel meer mensen zich als collectant zullen opgeven. 'Elke stap die we zetten, brengt onderzoekers dichter bij nieuwe doorbraken. Je bent lekker in beweging, terwijl je misschien wel een leven redt!'

 

Wil je wel collecteren? Maar ga je liever niet huis-aan-huis? Kies dan voor online collecteren. Meld je aan met je e-mailadres en zet je motivatie erbij. Jouw collectepagina kun je vervolgens gemakkelijk delen op social media!

Meer lezen