Chili con carne met pompoen
Gepubliceerd op 24 November 2022
Een Mexicaanse stoofschotel, dat is chili con carne. Het herfstseizoen is aangebroken en daarom een speciale variant met de seizoensgroente pompoen. Je kunt het eten zoals in het recept, of vul het aan met couscous, zilvervliesrijst of tortilla’s. Ideaal als je het fijn vindt om ’s ochtends te koken, wanneer je meer energie hebt.
Je hebt nodig voor vier personen
- 3 theelepels paprikapoeder
- 1 blikje chilibonen zonder zout
- 1 paprika
- 400 gr pompoen
- 2 blikken tomatenblokjes
- 125 gr zure room
- olie
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 300 gr mager, ongekruid gehakt
- 2 theelepels chilivlokken
- 3 theelepels komijnpoeder
Bereiding
Pel en snijd de ui en knoflook klein. Bak ze vervolgens in een wokpan met een scheut olie. Doe het gehakt bij de ui en knoflook als deze glazig zijn. Rul het gehakt gaar aan alle kanten.
Snijd ondertussen de paprika en pompoen in blokjes. Is het gehakt gaar? Voeg dan de paprika en pompoenblokjes toe. Spoel de chilibonen af met water en laat ze uitlekken.
Doe de chilibonen samen met de tomatenblokjes in de pan. Hussel alles goed door elkaar en laat dit vijftien minuten zachtjes pruttelen. Serveer de chili con carne en pompoen met een eetlepel zure room.
TIP
Is de pompoen te zwaar om makkelijk in stukken te snijden? Doe die dan ongeveer vijftien minuten in een pan met kokend water. Dat maakt de pompoen zachter.
Voedingsstoffen
De vermelde voedingswaarden zijn per portie
- 446 kcal energie
- 23 gr vet
- 8,7 gr verzadigd vet
- 31,6 gr eiwit
- 22,5 gr koolhydraten
- 8,7 gr vezels
- 1 gr zout
- 1268 mg kalium
- 395 mg fosfaat
Wist je dat...
Dit gerecht €2,70 per persoon kost.
Budgettips
- Vervang de verse pompoen door pompoenblokjes uit de diepvries.
- Laat het gehakt weg en voeg 1 blik chilibonen extra toe. Dit wordt chili sin carne genoemd: de vegetarische en voordeligere variant zonder gehakt. Ook een tip bij een eiwitbeperkt voedingsadvies. Het vegetarische recept bevat tevens minder kalium.
Deze chili con carne met pompoen is een recept van budgetdiëtist en nierpatiënt Jolien. Zij heeft aandacht voor gezonde, zoutarme voeding die niet duur hoeft te zijn.
Bekijk meer zoutarme recepten: Aan de kook