Bulgursalade met kipfilet
Gepubliceerd op 23 July 2024
Een heerlijk zomerse salade, als volledige maaltijd of bijgerecht. In twintig minuten staat het op tafel.
Je hebt nodig voor twee personen:
- 100 gr bulgur
- 125 ml gekookt water
- 1 dubbele kipfilet (200 gr)
- 2 tl vadouvan kruidenmix van het merk van topkok Jonnie Boer (verkrijgbaar in een aantal supermarkten)
- 1 el olie
- 100 gr doperwten, diepvries
- 7 cherrytomaatjes
- 1 rode ui
- 75 gr witte amandelen
- Blaadjes van 3 takjes munt, fijngesneden
- 1 el olijfolie
- Peper naar smaak
De vermelde voedingswaarden zijn per persoon:
- 635 kcal energie
- 40 gr eiwit
- 70 mg natrium
- 1.220 mg kalium
- 670 mg fosfaat
- 29 gr koolhydraten
Aan de slag!
- Doe de bulgur in een grote kom. Breng 125 ml water aan de kook en giet het over de bulgur. Dek af met een bord, opdat de bulgur kan wellen (het water kan opnemen).
- Wrijf de kipfilet rondom in met vadouvankruiden.
- Bak de kip in een beetje olie gaar.
- Kook ondertussen de doperwten ongeveer acht minuten. Giet ze daarna af.
- Snijd de cherrytomaatjes in vieren en de rode ui in ringen.
- Haal de gare kipfilet uit de pan.
- Bak de rode ui ongeveer drie minuten, totdat deze wat zachter is geworden.
- Haal de ui uit de pan en bak vervolgens de amandelen in dezelfde pan totdat ze goudbruin zien (gebruik steeds dezelfde pan om alle heerlijke smaken van de kruiden te behouden).
- Inmiddels is het water in de bulgur getrokken. Roer de bulgur los met een vork en voeg de doperwten, cherrytomaatjes, rode ui, amandelen, fijngesneden munt, olijfolie en de peper toe. Meng alles goed door elkaar.
- Tenslotte, snijd de kipfilet in plakken en leg deze op de bulgursalade.
Maak kennis met: vadouvan
Vadouvan is de Franse interpretatie van een Indiaas kruidenmengsel, het wordt ook wel ‘Franse kerrie’ genoemd. De smaak is rokerig, een beetje zoet en (licht) pittig. Dat komt omdat de kruiden eerst gegrild worden en daarna gefermenteerd. Er zit onder andere knoflook en mosterdzaad in vadouvan. Het bevat geen toegevoegd zout.
Deze rubriek komt tot stand met medewerking van nierdiëtist Christa Nagel van Dialyse Centrum Groningen.
Tekst: Evelien van den Bos / foto's: Evelien van den Bos en Petra Frings
Nieuwe kok voor deze rubriek is Evelien. Zij is foodvlogger en heeft een website www.gezelligerecepten.nl
Meer weten over Evelien?
https://www.nvn.nl/publicaties/persoonlijke-verhalen/passie-voor-koken/