Bouwen aan NVN 3.0


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 17 July 2024

Als we niets doen, worden nierziekten over een aantal jaren doodsoorzaak nummer 5! Samen met de Nierstichting doen we er alles aan om dat te voorkomen. Als NVN willen we er daarom zijn voor alle mensen die te maken krijgen met nierziekten. In nauwere samenwerking met de Nierstichting willen we als jouw kompas functioneren en de belangen van patiënten optimaal dienen.

Dat doen we door onze kerntaken (informatievoorziening, lotgenotencontact en belangenbehartiging) voort te zetten en uit te voeren, op basis van de behoefte van de nierpatiënten. En die kennen wij als geen ander! Samenwerking met ervaringsdeskundige vrijwilligers (denk aan: nierpatiënten, hun naasten en donoren) moet integraal onderdeel hiervan zijn. We noemen dat met een sjiek woord: maatschappelijk aandeelhouder zijn.

Bovenstaande betekent doorbouwen op wie we al zijn. Maar ook dat we onze rol opnieuw gaan vaststellen en verwerken in nieuwe statuten. Verder zijn we van plan nieuwe lidmaatschapsvormen te introduceren. Want niet iedereen wenst hetzelfde.

De een wil informatie, de ander wil meedenken. Weer een ander wil meehelpen of meebeslissen. Daarnaast vind ik de voorwaarde dat vrijwilligers alleen vrijwilligerswerk voor ons kunnen doen als zij eerst lid worden van de NVN, niet meer bij de huidige tijd passen. We zien dat mensen op uiteenlopende manieren betrokken willen zijn.

We denken over nieuwe lidmaatschapsvormen

En dat willen we mogelijk maken, liefst met zoveel mogelijk input en ideeën van mensen die op enigerlei wijze te maken hebben met nierziekte.

Met het project Nierkomers gaan we op zoek naar nieuwe contacten: hoe leren we de mensen kennen die risico lopen op nierschade en welke behoeften hebben zij? Wat kunnen we met onze organisaties voor hen betekenen?

We streven ernaar op 1 januari 2025, binnen het samenwerkingsverband met de Nierstichting, onze nieuwe positie in te nemen. Om met lef de NVN nog beter op de kaart te zetten bij het Nederlandse publiek, nierpatiënten, mensen in hun omgeving, professionals en politiek. Vooral vanuit onze eigen kracht.

In de komende edities van Nier Magazine zullen leden van ons NVN-bestuur je steeds informeren over de nieuwste ontwikkelingen en beleidsplannen. En wil jij daarbij meedenken en -doen? Meld je dan aan. Ook als je alleen wilt meedenken over vormen van lidmaatschap. Iedereen is welkom: patiënten, naasten, NVN-lid of niet.

Wil jij je stem laten horen of liever eerst meer weten? Neem dan contact op met onze beleidsmedewerker Communicatie en PR: petrahuizenga@nvn.nl. 

Marja's columns verschijnen ook in ons tijdschrift Nier Magazine (voorheen Wisselwerking).