Al meerdere mensen ontvingen een orgaan van iemand die eerder corona had gehad
Gepubliceerd op 25 November 2021
In ons land zijn al meerdere mensen aan een nieuw orgaan geholpen dat van iemand kwam die corona had gehad. Ook een orgaan van iemand die aan Long COVID leed (onder meer vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn na COVID-19) kan in aanmerking komen.
COVID-19 noopte tot heldere afspraken over hoe voor iedereen veilig om te gaan met deze donorcategorie. Die afspraken werken. Dat zegt Rogier Hoek, longarts in het Erasmus MC en voorzitter van het LOTTO, landelijk overleg transplantatie thoracale organen.
Omdat er een tekort is aan te transplanteren organen zoeken de artsen, ook nu er corona in het spel is, steeds meer naar een goede balans tussen wat misschien nog wel en wat net niet meer kan met bijvoorbeeld longen, harten, levers en nieren, de laatste twee ook van levende donoren.
Verantwoorde risico's nemen
Waren de dokters aan het begin van de pandemie nog wat aan de voorzichtige kant met organen van mensen die corona hadden gehad, inmiddels worden 'verantwoorde risico’s genomen' door de betrokken partijen, verenigd in het zogenoemde orgaanketenoverleg. Die risico's zijn volgens Hoek zeker de moeite waard als de ontvanger van een donororgaan een beperkte levensverwachting heeft zonder orgaantransplantatie.
'Sterven op de wachtlijst willen we te allen tijde voorkomen. Iets wat misschien minder ideaal is, kan toch nog goed zijn en is beter dan te wachten op een orgaan dat misschien wel nooit gaat komen', zegt Hoek. En een donororgaan verloren laten gaan is, in het licht van de wachtlijsten, erg zonde als dat niet echt hoeft.
Bij een acute corona-infectie van de donor beginnen de dokters nergens aan. Zo'n infectie moet bij een donor, dood of levend, minstens twee weken voorbij zijn en ook moeten twee tests op corona negatief uitpakken. Bang dat het virus bij een negatieve uitslag, die bij Long COVID voorkomt, toch nog ergens in het lichaam van de donor verstopt zit, hoef je volgens Hoek in ieder geval niet te zijn. Het virus zelf is inmiddels dood en als mooie bijkomstigheid zijn er vaak antistoffen. Long COVID wordt ook niet meer veroorzaakt door de acute virusinfectie zelf, maar door een chronische ontstekingsreactie.
Patiënt met longschade door corona krijgt long van coronapatiënt
In Hoeks eigen Erasmus MC in Rotterdam is al twee keer met goed gevolg een orgaan gedoneerd van iemand die corona had gehad, onder meer bij iemand die ook door COVID zulke ernstige longschade had gekregen, dat een longtransplantatie de enige optie was. De andere patiënt had een andere longziekte.
De beslissing om over te gaan tot transplantatie na COVID moet echt per geval worden bekeken, net als natuurlijk de conditie van de ontvanger. Het maakt ook verschil of het om longen of hart gaat, organen die gevoeliger zijn voor de gevolgen van het virus, dan bijvoorbeeld lever of nieren.
Bron: ANP
Lees ook
- COVID-19 en orgaandonatie, Nederlandse Transplantatie Stichting
- Het coronavirus en chronische nierschade, nieren.nl