Bekijk de achtergrondfoto

Erfelijkheid

Bij een erfelijke ziekte is de aanleg of de oorzaak in de genen terug te vinden. Klinisch genetici (erfelijkheidsartsen) weten van de meeste erfelijke ziekten hoe de ziekte overerft en hoe groot de kans is dat de ziekte wordt doorgegeven.

Veel nierziekten zijn erfelijk. Ook zijn er andere erfelijke aandoeningen of syndromen waarbij nierproblemen kunnen voorkomen. In dat geval heeft de patiënt niet alleen problemen met de nieren, maar ook andere klachten.

De meeste erfelijke nierziekten zijn ook zeldzaam. Dat wil zeggen dat ze bij minder dan 1 op de 2.000 mensen voorkomen.

Brochure Erfelijkheid en nierziekten

In de brochure Erfelijkheid en nierziekten leest u hoe erfelijke nierziekten doorgegeven kunnen worden. Ook vindt u informatie over de rol van de klinisch geneticus, erfelijkheidsonderzoek en de gevolgen die de uitslag voor u, uw familie en uw eventuele kinderwens kan hebben.

DNA-onderzoek

Misschien hebt u pas te horen gekregen dat bij één van uw familieleden een erfelijke aanleg voor een nieraandoening is ontdekt. Voor steeds meer aandoeningen is mogelijk om met DNA-onderzoek te bepalen of u deze aanleg ook hebt. En dus of het mogelijk of waarschijnlijk is dat u deze ziekte later ook krijgt. Maar wilt u dat wel weten? Hoe neemt u een besluit?

Film: Leven met een erfelijke aandoening

Marjolein, Gea, Gaatse en Denise hebben een erfelijke aandoening of zijn drager ervan. Zij vertellen over de invloed daarvan op hun leven en dat van hun kinderen. Ook vertellen zij over hun persoonlijke ervaringen met hypotheekverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen en hoe deze instanties omgingen met hun aanvragen.

Vragengrens

Dr. Albertien van Eerde, klinisch geneticus van het UMC Utrecht legt uit welke vormen van overerving er zijn, wat je kunt doen als je een kinderwens hebt en welke testmogelijkheden er zijn.

Ook vertelt zij over de vragengrens die is opgesteld voor hypotheekverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Verzekeraars mogen namelijk niet zomaar iemand keuren. Ook mogen ze niet alles vragen. Bijvoorbeeld omdat sommige zaken privacygevoelig zijn.

Verder moeten de vragen en de medische keuring zo gericht mogelijk zijn. De verzekeraar mag je niet onderzoeken op iets wat voor de beoordeling van het risico niet nodig is. Deze regels of ‘beperkingen’ staan in de Wet op de medische keuringen. Die beperkingen gelden voor verzekeringen onder een bepaald bedrag. Dat bedrag noemen we de vragengrens. Ga voor meer informatie over de vragengrens naar de website vanatotzekerheid.nl.  


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving