Bekijk de achtergrondfoto

Pedro blogt

Pedro Lantinga (62) heeft gehoord over de vele voordelen van nachtelijke hemodialyse: dialyseren terwijl je slaapt, dus de hele dag ‘vrij’, je hebt veel minder pillen nodig en je voelt je veel beter dan bij andere vormen van dialyse. Dit lijkt hem wel wat. Dus wil hij stoppen met drie keer in de week in een centrum dialyseren. Hij stapt over op nachtelijke thuisdialyse.

Levert dat inderdaad verbeteringen op? Daarover hield Pedro in 2016 een blog bij op deze site.  


februari 2017

Van nacht- naar avonddialyse

In een laatste blog in augustus meldde ik dat ik, in overleg met mijn nefroloog, definitief had gekozen voor nachtdialyse. Amper een paar maanden later is niets minder waar: ik ben gestopt met nachtdialyse en overgestapt op dagdialyse (thuis). Of eigenlijk beter gezegd: ik doe nu avonddialyse.

Lees de hele blog Van nacht- naar avonddialyse


September 2016

De finale

Wordt het dag- of nachtdialyse? Het moment van deze beslissing komt nabij. De afspraak was dat ik rond juli een knoop zou doorhakken.

Na de nachtdialyses voelde ik me telkens niet goed. Dus was ik daar eigenlijk helemaal klaar mee en wilde ik kiezen voor dagdialyse. Met die instelling ging ik op 30 juni naar de poli-afspraak met mijn nefroloog. Die voelde niets voor stoppen met de nachtdialyse.

Lees de hele blog De finale


Juli 2016

Pedro blogt: Weer thuis(dialyse)

Na een lange periode van nachtdialyse in het centrum dialyseer ik weer thuis, met assistentie van mijn vrouw Maria. Maar voordat het zo ver was, gingen we eerst nog een weekje op vakantie. Vlakbij Terneuzen logeerden we in een prachtige Bed & Breakfastboerderij. Dialyseren was mogelijk in het nabij gelegen Ziekenhuis Zorgsaam Zeeuws Vlaanderen. Daar bieden ze vakantiedialyse aan, en zelfs nachtdialyse is mogelijk voor gast patiënten. Uiteraard koos ik voor nachtdialyse.

Ze hanteren hier een andere aanpak bij de toediening van het anti-stollingsmiddel.

Lees de hele blog Weer thuis(dialyse)


Juni 2016

Oefening baart kunst?

Omdat ik vier nachten dialyseren te veel vind, heb ik nu gekozen voor een schema van drie keer ‘s nachts en één keer overdag dialyseren. De dialyses vinden nog steeds plaats in het dialysecentrum. Dat komt doordat het prikken steeds problemen geeft en ik nog niet alleen kan afsluiten.

Afgelopen weken heb ik geoefend met zelfstandig afsluiten: het loskoppelen van de bloedlijnen die de naald verbinden met de dialysemachine. Dit houdt in dat je de avond tevoren alles wat je daarvoor nodig hebt, moet klaarzetten.

Lees de hele blog Oefening baart kunst?


Mei 2016

Het gaat niet goed

Terug van een heerlijke vakantie op Fuertefentura, één van de Canarische eilanden, pakken we de draad weer op met de nachtdialyse thuis. De eerste dialyse is gelijk op de avond van terugkomst uit Spanje. Ik zie er erg tegenop, maar ik bouw toch braaf de dialyseapparatuur op. Daarna blijkt dialyseren niet mogelijk, omdat het prikken weer mislukt. Ik vind dat dit keer niet zo erg en ben zelfs wel opgelucht… 

De volgende dag ga ik naar het dialysecentrum om daar de button hole weer toegankelijk te maken.

Lees de hele blog Het gaat niet goed


April 2016

Cursus Nachtdialyse

Nu hebben we de routine aardig te pakken. Bij de thuisdialyse maken we, met een enkele uitzondering, geen fouten meer, het prikken gaat goed en het alarm gaat bijna nooit meer af.

Dus is het tijd om uit onze comfortzone te komen en te beginnen met de nachtdialyse. Eerst volg ik een korte training van anderhalve week, waarbij mijn vrouw Maria ook een keer mee-oefent.

Lees de hele blog Cursus Nachtdialyse


Maart 2016

Proeftijd

We worden ‘losgelaten’. Dit houdt in dat ik nu, na een leerzame training, thuis kan dialyseren. Twee keer in de week doe ik dat met assistentie van mijn vrouw Maria en twee keer in de week komt er een Verpleegkundig Dialyse Assistent (VDA) van Dianet. We moeten zo’n twee maanden overdag thuis dialyseren, voordat we verder kunnen met de nachtdialyse.

Die proeftijd van twee maanden is echt nodig. Thuis maak je weer andere fouten dan in het dialysecentrum, zijn er problemen bij het prikken en hebben we soms technische problemen met de machine.

Lees de hele blog Proeftijd


Februari 2016

Overstap naar nachtelijke thuisdialyse

Eerst even kort iets over mijn achtergrond. Ik heb cystenieren en startte in 2009  met peritoneaal dialyse (buikdialyse). Na een buikvliesontsteking stapte ik in 2011 over op hemodialyse, eerst in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC), later bij Dianet, dat ook in Utrecht is gevestigd.

In april 2015 werd ik voor de tweede maal getransplanteerd. Helaas kwam ook, net zoals bij de eerste transplantatie, de donornier niet op gang. Door een extreem lage bloeddruk plus een overmatige hoeveelheid oxaalzuur in de transplantatienier mislukte deze (en ook de vorige) transplantatie. Volgens de artsen is er nu geen perspectief op verdere transplantaties. Grote kans dat ik de rest van mijn leven zal moeten dialyseren…

Lees de hele blog Overstap naar nachtelijke thuisdialyse


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving