Bekijk de achtergrondfoto

Dokter Margriet

Margriet de Jong is internist-nefroloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, zij richt zich met name op transplantatienefrologie. Daarnaast doet Margriet onderzoek naar nieuwe medicatie bij transplantatiepatiënten. Met name vanwege de samenwerking die vaak met andere specialismen nodig is, vindt zij het interessant zich in nierproblemen te verdiepen.

Margriet is nog bezig met de studie MBA Health Care en heeft deze bijna afgerond. In haar vrije tijd houdt ze van wandelen, koken, duiken en tal van andere sporten.

Dokter Margriet schrijft voortaan elke 2 maanden een column in Wisselwerking en op deze site.


oktober 2017

Back to the future

Nog niet eens zo heel lang geleden las ik tijdens mijn ontbijt een artikel over toekomstplannen die ons dagelijks leven ingrijpend kunnen veranderen. Denk aan een proef met winkels zonder kassa, een telefoon zonder batterij en een bekende autofabrikant die al zijn auto’s wil maken met algehele of deels elektrische aandrijving. In het artikel werd een futuroloog opgevoerd die een flinke transformatie in ons dagelijks leven verwacht.

Jammer genoeg zei deze futuroloog helemaal niets over de gezondheidszorg van de toekomst. Ik denk namelijk dat op mijn werkgebied ook zeker van alles zal veranderen.

Lees de column Back to the future


augustus 2017

Toekomst van transplantatie: betere medicijnen, minder bijwerkingen

U heeft onderaan mijn columns vast al eens gelezen dat ik onderzoek doe naar nieuwe medicijnen bij niertransplantatie. Nu krijgen patiënten na transplantatie vaak te maken met heftige bijwerkingen van anti-afstotingsmedicijnen, zoals een verhoogde kans op kanker. En wat te denken van de suikerziekte die sommigen helaas ‘cadeau krijgen’ door het gebruik van de medicatie. Hopelijk zijn dergelijke bijwerkingen in de toekomst te voorkomen, maar hierover is nu geen enkele garantie te geven. Ons onderzoek naar alternatieven en de voor- en nadelen daarvan is nog in volle gang.

Lees de column Toekomst van transplantatie: betere medicijnen, minder bijwerkingen


juni 2017

Zeuren over de zorg?

Wij Nederlanders klagen wat af met z’n allen; zodra we die dikke winterjassen aan moeten of als het juist veel te warm is. We zeuren over familie, onze naaste buren, de politiek en zeker ook over ons gezondheidszorgsysteem. Soms is het goed om daar even op een afstandje over na te denken.

Onlangs kon ik dat doen tijdens een vakantie in Zuid-Amerika...

Lees de column Zeuren over de zorg? 


april 2017

Dat is nog eens een bittere pil, die vele pillen

In mijn eerste jaar als internist in opleiding werd ik ’s ochtends vroeg, tijdens het visites lopen, direct bij een 1e contact met een dialysepatiënt met de neus op de feiten gedrukt: deze nierpatiënt moet per dag meer dan 40 tabletten slikken. Stuk voor stuk zijn die pillen van belang. Voor sommige mensen is het een hele opgave om al die tabletten secuur te nemen. Of om naast al die tabletten ook nog genoeg te eten. En tja, beide opties zijn nodig voor de gezondheid. Zowel bij dialyse- als transplantatiepatiënten.

Lees de column Dat is nog eens een bittere pil, die vele pillen


februari 2017

Spier en nier

Als nefroloog kijk ik stiekem toch wel wat jaloers naar de revalidatie die in en vanuit ziekenhuizen, overal in ons land, gangbaar is voor mensen met hartproblemen: effecten van hartrevalidatie zijn 50% minder kans op nieuwe hartproblemen en 30% minder kans op sterfte door hartproblemen.

Voor transplantatiepatiënten bestaat deze revalidatie niet. Terwijl ook zij er veelal behoefte aan hebben...

Lees de column Spier en nier


december 2016

Over zelfmetingen, gezondheidsapps en ‘gewone’ doktersadviezen

Soms word ik tijdens mijn werk positief verrast door een patiënt die al meer dan 30 of zelfs 40 jaar een goed werkend niertransplantaat heeft. Dat een donornier het al zo lang doet: dat gunt elke dokter zijn patiënt, maar maak ik in de praktijk niet heel vaak mee.

Is het een kwestie van puur geluk dat een donornier zo lang meegaat of kunnen zowel artsen als patiënten er zelf iets aan bijdragen om dit te realiseren?

Lees de column Over zelfmetingen, gezondheidsapps en ‘gewone’ doktersadviezen


oktober 2016

Samen beslissen

Vrolijk en vol goede voornemens stapt hij de spreekkamer binnen. Niet iedereen zou zo vol positieve zin bij een arts aankloppen om geopereerd te mogen worden. Maar deze man is standvastig van plan met dit doktersbezoek een goede vriend te helpen.

Die vriend was een aantal jaren daarvoor zomaar erg ziek geworden. Dit begon met een simpele longontsteking. Terwijl hij in het ziekenhuis lag, werd hij steeds zieker. Uiteindelijk belandde hij op de intensive care.  

Lees de column Samen beslissen


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving