Bekijk de achtergrondfoto

Seksualiteit & intimiteit

Het komt vaak voor dat nierpatiënten rondom seksualiteit problemen ervaren, hoewel niet iedereen ze als problematisch ervaart. Men past zich bijvoorbeeld aan de veranderingen aan. Uit de onderzoeken blijkt dat ongeveer 10 procent van de gezonde mensen in Nederland problemen ervaart met seksualiteit. Onder chronisch zieken is dat gestegen naar ongeveer 45 procent. 

Ook bij getransplanteerde nierpatiënten is dat ca. 45 procent, maar bij dialyserenden stijgt het percentage naar ongeveer 70! Dat betekent dat de situatie bij getransplanteerden vergelijkbaar is met die van chronisch zieken, maar dat de problemen onder de groep dialyserenden enorm stijgen.

De meest gehoorde klachten zijn: geen zin meer hebben om te vrijen en fysieke problemen bij het vrijen. Daarbij spelen psychische factoren, schaamte, taboe en religie en levensbeschouwing een rol.

Meer informatie

 


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving