Bekijk de achtergrondfoto

Nieuw: de Vergelijkingshulp Dialysecentra

Gepubliceerd op 10 oktober 2017

De NVN vindt het belangrijk dat nierpatiënten het aanbod van dialysecentra goed kunnen vergelijken. De vraag die we daarop soms krijgen is: “Valt er wat te kiezen dan?”

Ja, je kunt als patiënt zelf kiezen waar je wilt dialyseren. Natuurlijk is de keuze praktisch gezien beperkt tot dialysecentra in de buurt. De kwaliteit van de zorg is bij alle centra in orde, maar misschien kiest u net voor een dialysevorm of training die het dichtstbijzijnde centrum of uw ziekenhuis niet aanbiedt.

Aanbod vergelijken

Dan is het goed om het aanbod in de buurt te kunnen vergelijken, en die vergelijkings­informatie mee te nemen in je keuze voor een centrum. Of je laat je dialysecentrum weten dat je bepaalde diensten op prijs stelt die andere centra wel bieden.

Tot voor kort stond die informatie nergens overzichtelijk bij elkaar. Maar nu is er de Vergelijkingshulp Dialysecentra op ZorgkaartNederland.

Aan ruim 140 dialysepatiënten hebben we gevraagd welke onderwerpen zij het belangrijkst vonden. De meest genoemde en bruikbare onderwerpen hebben we uitgevraagd bij de dialysecentra. Niet alleen de dialysevormen en -trainingen, maar ook de service, zoals maaltijden en faciliteiten tijdens de dialyse, bezoek en gratis parkeren. Deze informatie staat nu overzichtelijk in de Vergelijkingshulp Dialysecentra die we met ZorgkaartNederland hebben ontwikkeld.

Hoe werkt het

In drie stappen ziet u wat dialysecentra in huis hebben.

U start de Vergelijkingshulp Dialysecentra op ZorgkaartNederland. Dan doet u het volgende:

 1. U kiest eerst uw woonplaats en een maximale reisafstand. Daarna kunt u aangeven welke dialysevormen, trainingen en dienstverlening u noodzakelijk of wenselijk vindt (klik op het plaatje). 


   
 2. De vergelijkingshulp laat u dan zien welke dialysecentra het beste voldoen aan uw wensen (dus wat u als noodzakelijk of wenselijk opgaf). Ze staan nog niet op volgorde van reisafstand; dat moet u even handmatig instellen (zie de rode cirkel in het plaatje). Dan komen de dichtstbijzijnde centra bovenaan te staan. Maar deze voldoen dus niet altijd aan uw wensen; de sortering is ofwel op score, ofwel op reisafstand. 

   
 3. U kiest een dialysecentrum om te zien wat het in huis heeft. Of u zet vinkjes vóór enkele dialysecentra (maximaal drie). De vergelijkingshulp zet hun aanbod dan overzichtelijk naast elkaar.    

Handleiding

Wie niet zo ervaren is met computers en internet kan de korte handleiding downloaden of bij ons aanvragen. Deze leidt u stap voor stap door de vergelijkingshulp en geeft antwoord op vragen. Onze vergelijkingshulp is één van de 26 vergelijkingshulpen op ZorgkaartNederland. Het komend jaar worden al deze vergelijkingshulpen vernieuwd. De gebruiksvriendelijkheid wordt dan verder verbeterd.

Wat zijn uw ervaringen?

Dialyseert u al? Dan kunt u op ZorgkaartNederland ook laten weten wat uw ervaringen zijn met uw centrum of ziekenhuis. Zo kunt u andere nierpatiënten helpen kiezen.


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
 • Bezoek onze themadagen
 • Ontmoet lotgenoten
 • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
 • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving