Psychosociale zorg bij dialyse
Dialyse heeft vaak invloed op je emoties en je relaties met anderen. Gevoelens van verlies komen regelmatig voor: verlies van vrijheid of zelfstandigheid, tijd en energie. Daarnaast kunnen er sociale problemen ontstaan: vermoeidheid of pijn zorgen ervoor dat het lastig kan zijn om sociale contacten te onderhouden. Of moet je eraan wennen dat je partner of kind voor je zorgt.
Wat doet de NVN?
Om nierpatiënten en hun naasten te ondersteunen in het omgaan met de psychosociale problemen die dialyse vaak met zich meebrengt, werkten wij samen met de Patiëntenfederatie Nederland aan het project 'Psychosociale zorg'.
Gezamenlijk hebben we een aantal websites gemaakt over psychosociale zorg. Die geven antwoord op vragen als: wat zijn psychosociale klachten? Hoe weet je of je hulp nodig hebt? Wat kun je zelf doen?:
Algemene informatie over psychosociale zorg voor chronisch zieken
- Psychosociale zorg voor volwassenen met een ziekte of beperking
- Rotgevoelens door ziekte, informatie voor kinderen
- Informatie voor naasten van iemand met een ziekte of beperking
Informatie over psychosociale zorg specifiek voor nierpatiënten
- Informatie voor volwassen dialysepatiënten
- Rotgevoelens door de dialyse, informatie voor kinderen
- Informatie voor naasten van dialysepatiënten
Keuzehulp psychosociale zorgverleners
- Alles over psychosociale zorgverleners. Hier staat beschreven welke psychosociale zorgverleners er zijn, op welke gebieden zij werken, hoe de behandeling gaat, etc.
Het project is mede mogelijk gemaakt door Zorginstituut Nederland in het kader van de subsidieregeling Transparantie over de kwaliteit van zorg. Zorginstituut Nederland voert deze regeling in opdracht van het ministerie van VWS uit.