Inclusieve e-health


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

E-health krijgt steeds meer een vaste plek in de zorg. Hoe blijft ons zorgsysteem toch toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die minder vaardig zijn met digitale toepassingen, zoals mensen met een lagere sociaal-economische positie? Hoe zorgen we ervoor dat ook zij van e-health gebruik kunnen maken, zodat de gezondheidsverschillen in Nederland kleiner worden, in plaats van steeds groter? Dit onderzoekt het project 'Doing eHealth Right’

De gemiddelde levensverwachting in Nederland blijft stijgen en mensen blijven langer gezond. Dit geldt echter niet voor mensen met een lage sociaal-economische positie: mensen met een lage opleiding en/of een laag inkomen. Zij hebben vaak te maken met grote gezondheidsachterstanden; de zogeheten sociaal-economische gezondheidsverschillen. Zij zijn vaker ziek en leven korter in goede gezondheid. 

Het risico is groot dat de opkomst van e-health (het gebruik van digitale toepassingen in de zorg) de bestaande gezondheidsverschillen nog meer zal vergroten. Want juist mensen met een lagere sociaal-economische positie missen vaak de vaardigheden om gebruik te kunnen maken van e-health. 

Doing eHealth Right

Doing eHealth Right is een 4-jarig project, gefinancierd door de Nationale Wetenschapsagenda. Het is een gezamenlijk project van de afdeling Metamedica van het Amsterdam UMC en het Athena Instituut, VU Amsterdam.

Samen met onder andere burgers, zorgprofessionals, beleidsmakers, verzekeraars, techbedrijven en (patiënten) organisaties (waaronder de NVN) onderzoeken zij wat er nodig is om te komen tot oplossingen.

Proeftuinen

De eerste stap in het onderzoek is het inventariseren van best practices: wat werkt goed en in welke context? Op basis daarvan zullen in elk geval 3 proeftuinen opgezet worden waarin mogelijke oplossingen in de praktijk toegepast, gemonitord en waar nodig aangepast worden. 

Wat doet de NVN?

Dit project sluit aan op een van de thema's waarmee wij ons de komende jaren bezighouden: Inclusitiviteit. Het doel is om patiënten met minder goede digitale en gezondheidsvaardigheden te bereiken, betrekken en bedienen. 

In dit project denken wij mee over oplossingen. Daarnaast komen wij in contact met andere (patiënten)organisaties die bezig zijn met digitale inclusie en kunnen wij leren van hun ervaringen.